Toen er op 28 april nog wél gesport werd: Ajax neemt afscheid van De Meer en Louis van Gaal weet dat hij beter niet kan roepen dat hij de beste is [video]

Amsterdam

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 28 april 1996, Ajax neemt afscheid van De Meer met de landstitel.

Kampioenschappen viert Ajax in de jaren negentig in het Olympisch Stadion. Voor de derde titel op rij in 1996 wordt een uitzondering gemaakt. Ajax kan na 61 jaar en 241 dagen met de schaal afscheid nemen van De Meer, voordat het verhuist naar de Arena.

Met tegenstander Willem II heeft Ajax een appeltje te schillen. In januari heeft het in Tilburg met 1-0 verloren. De eerste competitienederlaag in 20 maanden.

Aflevering van gisteren: het Nederlands elftal oefent 3x25 minuten tegen Feyenoord

Het wordt een ultieme feestmiddag. Jari Litmanen scoort met een prachtige volley de 1-0. Door een blunder van Willem II-goalie Jimmy van Fessem en een fraaie combinatie van de Nigeriaanse tandem Nwanko Kanu en Finidi George staat het al voor rust 3-0.

Toen er op 28 april nog wél gesport werd: Ajax neemt afscheid van De Meer en Louis van Gaal weet dat hij beter niet kan roepen dat hij de beste is [video]
Een gedroomd afscheid van De Meer: Ajax wint met 5-1 van Willem II en viert na afloop feest met de schaal in handen.
© Foto ANP

Finidi tekent na rust voor nog twee treffers. De eretreffer van Jack de Gier kan niemand in Amsterdam-Oost iets deren. Ajax wint met 5-1 en is voor de 26e keer kampioen van Nederland. Michael Reiziger en Edgar Davids krijgen een publiekswissel. Zij vertrekken in de zomer naar AC Milan.

Op het Leidseplein wordt Ajax een paar uur later gehuldigd. Trainer Louis van Gaal spreekt de supporters toe. ’Ik mag niet zeggen dat ik de beste van Nederland ben, maar we zijn wel de kampioen van Nederland!’ Hij blikt vooruit naar 22 mei. Dan speelt Ajax de Champions League-finale tegen Juventus in Rome. „Gaan we winnen?” De respons is duidelijk: Ja!!! Van Gaal droogjes: „Dat hoop ik ook.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen