Straatbingo in Hauwert op Koningsdag: een dansje op straat als bewijs van een volle kaart

Mijke Groen leidt de straatbingo in Hauwert. ,,Er doen dertig huizen mee. Hartstikke leuk.”© Foto Jaap van der Pijll

Judit de Redelijkheid
Hauwert

Met een grijns pakt Wilma Smit het blaadje van tafel waarop ze zojuist het laatst omgeroepen getal heeft weggestreept. De weg oversteken en ze is bij de ’jurytafel’. Maar hoe moet dat nou als iemand van tien huizen verderop bingo heeft? ,,We hebben al afgesproken dat ze dan midden op straat een dansje doen”, zegt Mijke Groen. ,,Dan kunnen van een afstandje zien dat het daar prijs is.”

Groen, die voor haar huis de grote bingomolen laat rondgaan en de nummers die daaruit tevoorschijn komen voorleest, heeft zelf geen moeite om zich verstaanbaar te maken. Zij heeft een heuse geluidsinstallatie tot haar beschikking. Daaruit klinken behalve getallen, ook vrolijke deuntjes.

Versierd

Want ze maken er tijdens deze bijzondere editie van Koningsdag ’gewoon’ een feestje van op de Papenveer in Hauwert. Vlaggen hangen uit, tuinen zijn versierd en veel bewoners hebben zich in het oranje gehuld. Bij hun eigen huis zitten ze er om half drie klaar voor. Met een hapje, een drankje én bingokaarten. Die worden na elke ronde opgehaald, uiteraard zonder de coronaregels te overtreden. Aan het uiteinde van een lange stok is een kartonnen doos bevestigd. Hup, de heg over en inleveren maar, met de naam er achterop. ,,Alleen de mensen die nog niks gewonnen hebben, hoor”, zegt Groen. ,,Dat is wel zo eerlijk.”

Henny Konijn en Wilma Smit tijdens de straatbingo. ,,Prachtig toch, dit.”© Foto Mediahuis

Waar ze normaal gesproken op haar werk bij Wilgaerden/Leekerweide de bewoners vermaakt met het eeuwenoude spel, heeft ze nu haar straatgenoten dus aan het bingoën gekregen. ,,We hebben 75 bingoboekjes uitgedeeld”, vertelt ze tussen de bedrijven door. ,,Dertig huizen doen mee. Hartstikke leuk.” ’Bingo’, klinkt het dan, vanaf de overkant. Wéér prijs voor Wilma Smit. ,,Prachtig toch, dit”, reageert zij. ,,Zo hebben we, op afstand van elkaar, toch een beetje feest.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen