Premium

Het is nu anders bij de reddingsbrigades aan het strand. ’Wat er ook gebeurt, we halen als dat moet sowieso drenkelingen uit het water’

Het is nu anders bij de reddingsbrigades aan het strand. ’Wat er ook gebeurt, we halen als dat moet sowieso drenkelingen uit het water’
De reddingsbrigade in Egmond aan Zee is gesloten, in kleine groepjes wordt gewerkt aan het klaarmaken van het tijdelijke boothuis.
© Foto’s jjfoto.nl/Jan Jong
Egmond aan Zee

Reddingsbrigades langs de Noordzeekust bereiden zich, ondanks de onzekerheid door de coronacrisis, voor op het nieuwe strandseizoen. „Wat er ook gebeurt, we halen als dat moet sowieso drenkelingen uit het water.”

Reddingsbrigades langs de Noordzeekust bereiden zich, ondanks de onzekerheid door de coronacrisis, voor op het nieuwe strandseizoen. „Wat er ook gebeurt, we halen als dat moet sowieso drenkelingen uit het water.”

„Onze strandpost in Camperduin gaat uit de opslag en wordt opgetuigd, nadat die op palen is gezet. In Schoorl krijgen we een gloednieuwe post, in Hargen hebben we jaarrond een vaste plek, onze hoofdpost. Ze worden in ieder geval allemaal gereed gemaakt, zodat ze in gebruik kunnen worden genomen wanneer de gemeente Bergen ons daartoe opdracht en gelegenheid geeft”, zegt Carlo van Houten, voorzitter van de Reddingsbrigade Schoorl (ongeveer 125 leden).

Beperkt

„Of dat vanwege corona met een beperkt aantal mensen moet of niet, merken we wel. We denken na over de inrichting, of er meer gescheiden gedeeltes moeten komen. De eerste dag dat we het strand gaan bewaken, is officieel 8 juni. Dus er is nog even tijd om te kijken of en zo ja welke voorzorgsmaatregelen eventueel moeten worden getroffen.”

De opleidingen voor ’lifeguards’, ook die bij van de Reddingsbrigade Bergen en Egmondse Reddingsbrigade, zijn door de corona-uitbraak stilgelegd.

Van Houten: „Zwemtrainingen liepen al, maar zijn gestaakt. Het mag niet, want het is samenscholing. Wij voorzien dat het voor de zomer ook niet meer gaat lukken. Gelukkig hebben we veel leden met voldoende ervaring. En zijn de EHBO- en AED-certificaten net op tijd verlengd. Al zijn reanimaties en mond-op-mondbeademing in deze tijd voorbehouden aan ambulancepersoneel.”

Ook Vrijwillige Reddingsbrigade Bergen (circa 120 leden) zich erop voor om vanaf de tweede week in juni tot medio september open te gaan.

„We treffen zo onze maatregelen. Zo maken we in onze strandvoertuigen schermen van plexiglas, zodat bestuurder, bijrijder en passagiers in de achterste ruimte worden gescheiden”, meldt voorzitter Bart Wiegers. „We krijgen, net als Schoorl en Egmond, binnenkort een nieuwe auto.”

Hulpverlening

Ook in de strandpost wordt een indeling in compartimenten gemaakt. „Vermoedelijk mag het niet te druk worden op de post. En de redders en mensen die er toch zijn, moet je dan ook een beetje uit elkaar houden.”

In de hulpverlening wordt er eveneens rekening mee gehouden dat een en ander moet worden aangepast. „Normaal varen we met twee personen op een waterscooter, nu wordt dat er mogelijk een, dus solo. Omdat je anders te dicht op elkaar zit en geen anderhalve meter afstand kunt houden. Dat geldt voor vaartuigen ook. Met ondersteuning van buren moet in geval van nood toch snel hulp kunnen worden geboden.”

Als vooruitgeschoven ambulanceposten hopen de reddingsbrigades straks over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen te beschikken voor EHBO.

„Wij fungeren via de centrale meldkamer ook als 24/7-alarmploeg in de duinen”, aldus Van Houten. „In veel gevallen moeten we uitrukken voor ongelukken met mountainbikers, maar die groepen zien we op dit moment even niet veel.”

Het opbouwen van de strandpost van de Egmondse Reddingsbrigade (zo’n 150 leden) verloopt, net als bij de andere posten, fasegewijs.

„Het is improviseren, de omstandigheden zijn anders. Waar je normaal op zaterdag met een hele groep mensen aan de slag kon, gebeurt dat nu veelal in tweetallen”, vertelt voorzitter Edwin de Groot. „De telefoonlijnen en computers aansluiten, zorgen voor water en licht, inrichten, het kost meer tijd om alles klaar te maken.”

De nieuwe strandwagen, die onder meer gewonden moet kunnen vervoeren, wordt ook in Egmond aan Zee ’coronavriendelijk’ ingericht. Dus met demontabele tussenschotten van plexiglas.

„Uitrukken op het water zullen straks mogelijk plaatsvinden met minimale bezetting”, aldus De Groot. „Hoe en wat, dat gaan we met de gemeente, andere reddingsbrigades en onderling nog precies bespreken.”

Een ding doen reddingsbrigades niet: handhaven en boetes uitdelen bij overtredingen in coronatijd. „We kunnen best een oogje in het zeil houden en mensen erop wijzen dat ze voldoende afstand van elkaar houden, maar meer niet”, aldus Van Houten. „Voor die taak zijn boa’s (buitengewone opsoringsambtenaren, red.) en agenten. Wij waken over de veiligheid op het strand en die van zwemmers.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen