Premium

Teleurgesteld AZ sputtert nog tegen, maar de kans is klein dat dat iets oplevert | Opinie

Teleurgesteld AZ sputtert nog tegen, maar de kans is klein dat dat iets oplevert | Opinie
Dusan Tadic van Ajax probeert door de AZ-defensie te breken.
© Foto ANP
Alkmaar

De ene club durfde te spreken van de ’enig juiste beslissing’, bij een andere club werd gesproken over ’de grootste schande in de Nederlandse sportgeschiedenis’. Tussen die zware woorden en heftige reacties blonk de reactie van AZ vooral uit in vaagheid. De club is niet blij met hoe de KNVB tot haar besluit gekomen is, maar lijkt weinig bezwaar te kunnen maken tegen de uitkomst zelf.

Ja, de emoties laaiden op, dit weekend, na het besluit van de KNVB om geen clubs te laten degraderen en geen clubs te laten promoveren. Er waren ongepaste opmerkingen, bijvoorbeeld van RKC-directeur Frank van Mosselveld, die zei dat dit ’de enig juiste beslissing’ was. Je moet het maar durven, als directeur van een club die onderaan stond met elf punten achterstand op de veilige plaatsen. Van Mosselveld had in Waalwijk vrijdagavond maar beter een weesgegroetje kunnen doen en verder zijn mond houden.

Dat gold ook voor Dusan Tadic en Hakim Ziyech, de twee Ajacieden die deden alsof ze met Ajax dit seizoen ver boven de concurrentie uit hadden gestoken en het volste recht hadden op de eerste plaats en zelfs een kampioensschaal. ,,Ik voetbal om prijzen te winnen, net als spelers van AZ, PSV en Feyenoord. En het kampioenschap is een grote prijs. Nu heb ik een prijs verloren. Zo voelt dat, ja. Dit is een grote teleurstelling voor mij”, zei Tadic.

’Calimeroverhaaltjes’

Ziyech ergerde zich aan mensen die zich afvroegen of Ajax dan wel AZ recht had op de eerste plaats. ,,Meninkjes, meninkjes, meninkjes’’, zuchtte hij in het Algemeen Dagblad. ,,Al die calimeroverhaaltjes over dat AZ het meer verdiende omdat zij twee keer van ons hebben gewonnen...’’

Hier spraken twee spelers die begin maart niet thuisgaven in de topper Ajax - AZ (0-2) en werden verslagen door de concurrent in de titelstrijd. Slechts vanwege het betere doelsaldo kreeg Ajax nu het beste Champions League-ticket. Dat is op basis van de tussenstand terecht, maar bepaald geen reden om al te hoog van de toren te blazen.

In Rotterdam bleef het rustig. Feyenoord heeft een lucratieve plek in de groepsfase van de Europa League gekregen. Daar had het op basis van de stand in de eredivisie eigenlijk nog helemaal geen recht op. Stil en dankbaar zijn, zullen ze in de Kuip waarschijnlijk hebben gedacht, en terecht.

Een divisie lager was er verbijstering en woede bij Cambuur en De Graafschap, de twee clubs die op weg naar promotie waren. Cambuur-trainer Henk de Jong haalde de internationale pers met zijn opmerking dat dit ’de grootste schande in de Nederlandse sportgeschiedenis’ was.

Bij AZ werd een andere route gekozen. Geen blijdschap, geen woede, maar iets ertussenin. De club gaat niet op voorhand akkoord met de toegewezen tweede plaats, maar geeft niet duidelijk aan welke inhoudelijke bezwaren het ertegen heeft. De teleurstelling richt zich vooral op de manier waarop de KNVB tot de verdeling van Europese tickets is gekomen. AZ had graag gezien dat de mening van alle clubs over dat onderwerp was gevraagd.

Dat is niet gebeurd, terwijl de KNVB dat wél deed met betrekking tot de promotie/degradatieregeling.

Voorstellen van AZ

Teleurstelling is er bij AZ ook omdat de voorstellen die het onlangs deed, niet serieus besproken en niet uitgewerkt zijn. AZ wilde dat de KNVB en de clubs op voorhand al zouden bepalen wat de gevolgen zouden zijn als de competitie niet kon worden afgemaakt. Ook stelde AZ voor dat de Europees spelende clubs een flink percentage van hun inkomsten zouden afstaan aan een solidariteitsfonds.

AZ hoopte er de overige clubs financieel mee te steunen, maar ook dat voorstel is in de lucht blijven hangen. Nu moet maar worden afgewacht wat ervan terechtkomt.

Wellicht had AZ ook gehoopt op een neveneffect: dat AZ met dat voorstel de sympathie van andere clubs zou winnen en daarmee bij een discussie over ’wat te doen met de eerste en tweede plaats’ steun zou krijgen. Die discussie is er nu helemaal niet geweest. AZ, dat met een gelijk aantal punten net zo kansrijk voor de titel was als Ajax, heeft ’plompverloren’ de tweede plaats toegewezen gekregen. Op basis van het doelsaldo misschien terecht, maar bijzonder zuur. Het is immers nogal een verschil: naar de groepsfase van de Champions League of naar de tweede voorronde. Het zal AZ steken dat er niet naar andere oplossingen is gekeken - sportief en financieel.

De teleurstelling is dan ook meer dan begrijpelijk, maar de kans dat er nog iets te veranderen is aan die eerste en tweede plaats, lijkt nihil.

Lees ook: Cees Roozemond, de Noord-Hollandse baas van SC Heerenveen: ’Ik kijk met gepaste jaloezie naar AZ’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen