’Piekmomenten in de binnensteden, maar iedereen houdt voldoende afstand’

Burgemeester Hoorn in gesprek met buurtbewoners

Gert van der Maten
Alkmaar

Vandaag praat Jan Nieuwenburg, de burgemeester van Hoorn, ons bij over de strijd tegen corona. Hij is de vicevoorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en hij vervangt voorzitter Piet Bruinooge, die een paar dagen vrij is.

Ja, het was afgelopen weekeinde af en toe flink druk in de winkelstraten van de steden in Noord-Holland Noord, maar volgens Nieuwenburg was het allemaal beheersbaar.

Zeker in Nieuwenburgs eigen stad, Hoorn, was er af en toe sprake van een piek. ,,Ik heb ook beelden gezien uit Alkmaar en Schagen en ook daar was er sprake van drukte. Vooral zaterdag waren de weersomstandigheden zodanig dat mensen meer naar de stad trokken dan naar de kust. Dat gebeurt dan gewoon. Gisteren was het koopzondag in Hoorn, maar het was te overzien, beheersbaar”, aldus Nieuwenburg.

Vervelend

De burgemeester vindt dat het publiek over het algemeen gehoor geeft aan de aanwijzingen van BOA’s en politie. ,,Een groot deel van de mensen houdt zich aan de anderhalve meter. En waar nodig delen we boetes uit waar mensen te dicht op elkaar staan en niet luisteren,”

,,Je ziet ook dat mensen elkaar erop aanspreken. Dat ze het vervelend vinden als mensen te dichtbij komen en dat ze dan vragen om afstand.”

Thuis

Toch blijft de oproep staan om vooral thuis te blijven. ,,Dan voorkom je drukte en gevaar voor besmetting. Heel veel mensen doen dat gelukkig.”

Nieuwenburg heeft in het weekeinde nergens in hoeven grijpen. ,,Geen gekke dingen tot nog toe.” Zowel op het land als op het water was aanspreken afdoende. ,,Het was wel druk op het water, maar zolang het gaat om enkelingen in een bootje die afstand houden van anderen, is er niets aan de hand.”

Wel is in de haven Hoorn, in navolging van Enkhuizen, de maatregel van kracht dat er geen boten naast elkaar aangemeerd mogen liggen. ,,Dan liepen ze van boot naar boot naar de kade. Dat vond ook lang niet iedereen prettig.”

Koningsdag

Alle aandacht is nu gericht op morgen, Koningsdag. Of ’Woningsdag’ zoals de verjaardag van de koning is omgedoopt. Koningsdag thuis. ,,Heel anders dan in andere jaren, maar ik denk dat het een heel leuke dag kan worden met activiteiten vanuit huis.”

Maar een barbecue in de achtertuin met de hele familie is niet de bedoeling. ,,Spreek elkaar daar gerust op aan”, vindt Nieuwenburg. Hij denkt niet dat dat meteen ruzies geeft. ,,Iedereen kent nu wel de regels. Iedereen weet dat het niet kan. En melden kan altijd. Dan kunnen de toezichthouders gaan kijken.”

En over Koningsdag: ,,De saamhorigheid die er dan altijd is, moeten we deze keer inzetten om onze gezondheid te waarborgen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.