Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek in ’s-Graveland krijgt heel bijzonder ruimtebeeld

© Foto Space Telescope Science Institute Office of Public Outreach

Ronald Fisart
’s-Graveland

Tussen de regels van het persbericht door zie je ze bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek glimmen van trots. Als enige organisatie in Nederland hebben ze een heel bijzondere foto uit de ruimte gekregen.

De foto combineert maanden van opnames, gemaakt door ruimtetelescoop Hubble. te zien zijn twee nevels met jonge sterren, NGC 2014 (de grote) en NGC 2020 (de blauwe linksonder). De nevels bevinden zich in de Grote Magelhaense Wolk, waar veel sterren ontstaan. NGC 2014 en NGC 2020 bevinden zich ongeveer 163.000 lichtjaren van de Aarde. Omdat ze enigszins doen denken aan een onderzees tafereel hebben ze de bijnaam Kosmisch Rif gekregen.

De grote foto komt te hangen bij de sterrenwacht op het terrein van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland. Publiek is daar als gevolg van de coronacrisis niet welkom, maar de sterrenwacht gaat er vanuit dat de kijkavonden op 2 oktober kunnen worden hervat.

De Hubble-telescoop werd gelanceerd op 24 april 1990 en doet nu dus dertig jaar dienst. Iedere vijf jaar worden fraaie door Hubble gemaakte beelden op groot formaat ter beschikking gesteld. Vijf jaar geleden viel Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek voor het eerst in de prijzen en nu is de Gooise club opnieuw geselecteerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen