Zwarte dag voor Purmerend: zes coronadoden in 24 uur, aantal besmettingen Zaanstreek-Waterland boven de 700

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Een zwarte dag voor Purmerend: binnen één etmaal werden daar zes nieuwe overledenen als gevolg van het coronavirus gemeld. In Edam-Volendam overleed een derde inwoner aan COVID-19. Het aantal besmettingen in de regio Zaanstreek-Waterland is nu meer dan 700.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu maakte dat zondagmiddag bekend. In de regio Zaanstreek-Waterland overleden tot nu toe 79 inwoners aan corona. In Purmerend zijn inmiddels 27 inwoners bezweken aan het virus. Zaanstad rouwt om 36 sterfgevallen, en in Wormerland zijn dat er zes. Behalve Edam-Volendam heeft ook de gemeente Waterland tot nu toe drie overledenen. In Landsmeer zijn dat er twee, terwijl in Oostzaan en Beemster één inwoner overleed.

Nieuwe ziekenhuisopnames werden er de afgelopen 24 uur niet gemeld in de regio Zaanstreek-Waterland. Wel werden er opnieuw nieuwe besmettingen gemeld. In Zaanstad staat de teller op 313, van wie er tot nu toe 104 inwoners met ziekteverschijnselen naar het ziekenhuis moesten.

Purmerend heeft tot nu toe 190 geregistreerde besmettingen, en 64 opnames in het ziekenhuis. In Edam-Volendam kwam er sinds zaterdagmiddag één nieuw geval bij, dat zijn er nu 76 en 21 ziekenhuispatiënten.

In Oostzaan ging het aantal geregistreerde besmettingen met één omhoog naar 26, maar na de ongebruikelijke daling die op zaterdagmiddag werd gemeld door het RIVM kan dat een correctie zijn. Er moesten tot nu toe 11 inwoners naar het ziekenhuis.

Voor de overige gemeenten verandert er weinig op coronagebied. Wormerland telt 40 vastgestelde besmettingen en 18 ziekenhuisopnames. In de gemeente Waterland zijn dat er 14, terwijl het virus bij 28 inwoners is vastgesteld. Landsmeer heeft 22 geregistreerde coronapatiënten van wie er tot nu toe drie naar het ziekenhuis moesten. Beemster is het minst zwaar getroffen met tot nu toe acht geregistreerde besmettingen en vier inwoners die naar het ziekenhuis moesten.

Het daadwerkelijke aantal besmettingen is hoger omdat niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest. Ook het aantal sterfgevallen als gevolg van corona kan daardoor hoger liggen dan de cijfers van het RIVM aangeven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.