Hanneke Maakt Het Zelf: Verliefd op serviesgoed, het kan [video]

Hanneke van den Berg is journalist en houdt ervan om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is veel te saai. Daarom maakt ze het liever zelf.

Ofschoon ik qua sterrenbeeld een Stier ben en dus volgens de algemene ’regeltjes’ vrij materialistisch, vond ik dat tot nu toe eigenlijk best meevallen. Nu gaat deze rubriek doorgaans over dingen die ik zelf maak, maar voor een keertje sla ik een zijweg in. Het gaat wel over zelfgemaakte dingen, maar dan even niet door mij. Zowel een Brits bedrijf als een kunstenares uit Broek op Langedijk hebben mijn hart gestolen, tenminste hun producten. En aangezien leveringen aan horeca momenteel allemaal zijn uitgesteld of afgezegd, verdienen ze wel wat aandacht.

Serviesgoed was nog niet zo lang geleden een simpel gebruiksvoorwerp voor mij. Hoe het eruit zag deed er nooit zoveel toe. Totdat ik in de keuken van kookboekenschrijfster Yvette van Boven een kleine blauw-wit gestreepte kan zag. Ik ontdekte dat een bedrijf in Cornwall, in Zuid-Engeland, deze maakt. Het vindt zijn oorsprong in Derbyshire in 1924, waar een medewerker van een pottenbakkerij geïnspireerd raakte door de blauwe lucht en het witte schuim op de golven. Daar komt dan ook de naam Cornishware vandaan. Nadat verschillende eigenaren probeerden het bedrijf overeind te houden, sloten de deuren toch in 2007. Het echtpaar Charles en Kirina Rickards blies Cornishware daarna nieuw leven in en maakt het prachtigste serviesgoed.

Het gekke is dat het design bij mij daadwerkelijk het gevoel van vakantie aan het strand oproept en ik kan me geen ochtend meer voorstellen zonder zo’n grote blauw-wit gestreepte mok (15oz = 425 ml) koffie en een ontbijtschaaltje vol fruit, kwark en granola

Van een heel andere orde, maar net zo mooi, zijn de serviesontwerpen van Esther Been uit Broek op Langedijk. Zij maakt, onder de naam Maravillas, de prachtigste borden, kopjes, oestersets en nog veel meer. Veelal geïnspireerd door de natuur, zien haar ontwerpen er buitengewoon fraai uit. En toch zijn ze, ondanks hun soms bijzondere vormen, heel praktisch toepasbaar. Ze kunnen zelfs in de vaatwasser.

Doorgaans maakt Esther veel serviesgoed voor restaurants, maar in deze coronatijd wordt daar vrijwel niets van afgenomen, dus besloot ze zich op de particuliere consument te richten. Ze maakt momenteel hele mooie bordjes en kleine mokken op bestelling, voorzien van een korte tekst die de klant zelf mag kiezen.

Meer info: www.cornishware.co.uk en www.maravillas.nl

Instagram: cornishware_artist en maravillas.ceramics

@Cornishware-artist

De bestekset in de video is van Sola en is online te koop voor rond de zestig euro.

Recept ontbijtbowl met granola

Ooit maak ik nog een hele aflevering over ontbijtjes, maar hier deel ik alvast even een favoriet van mij, waar ik al maanden verslaafd aan ben. Mijn supermarkt zal wel verbaasd zijn over de hoeveelheden blauwe bessen, granaatappelpitjes en volle kwark die ik wekelijks koop. Maar geloof me, hier krijg je voorlopig geen genoeg van.

En het vult ook nog eens urenlang, zodat je helemaal geen behoefte hebt aan snacks, toch een verleiding bij al dat thuiswerken.

Mijn eigen brunch-bowl

Ingrediënten:

Een paar scheppen volle kwark; een kleingesneden appel, een flinke handvol blauwe bessen; een handvol verse granaatappelpitjes (de Albert Heijn verkoopt ze in bakjes, zodat je niet zelf de pitten uit een granaatappel hoeft te slaan); wat kleingesneden mango en zelfgemaakte granola (of koop ze via www.oot.nl, die maakt ook hele lekkere). En eventueel een handvol noten. Afwisselen met ander fruit kan natuurlijk ook.

Bereiding:

Roer dat allemaal door elkaar en doe er wat golden syrup of honing overheen.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.