Koninklijke onderscheidingen in Zaanstad en Wormerland

’Het heeft Zijne Majesteit de koning behaagd...’ Gera de Jager werd vanmorgen thuis verrast met een bezoek van burgemeester Jan Hamming en zijn vrouw, en haar collega’s Ilona Hogers en Dick Mevius van de Dierenambulance.
© Ella Tilgenkamp
Zaanstreek

Eén Ridder en elf Leden. Twaalf Zaankanters zijn vandaag onderscheiden voor het vele werk dat ze voor de samenleving hebben verricht.

Vanwege de coronacrisis vond de jaarlijkse lintjesregen op een bijzondere manier plaats: bijna alle decorandi werden thuis opgezocht door de burgemeester, die hen vanaf veilige afstand vertelde dat het ’Zijne Majesteit de koning heeft behaagd....’ en een mooie bos bloemen achterliet. Het feitelijke opspelden gebeurt later dit jaar.

In Zaanstad werd Louise Verra (1948) benoemd tot Ridder van de Orde van Oranje-Nassau. Zij is vooral bekend als medeoprichter en voorzitter van de Zaanse Stichting Dierenzorg, maar is ook in vele andere organisaties actief (geweest). Zo is ze al 25 jaar vrijwilliger bij de Prinsenstichting, was ze tot voor kort bestuurslid van de lokale omroep RTV Zaanstreek, is ze secretaris van de stichting Babel en organiseert ze het lesprogramma Muziek Maakt School. En dat is nog maar een greep uit haar activiteiten.

Tot lid in de orde van Oranje-Nassau werden in Zaanstad benoemd:

Ton Smit (1945) - medeoprichter van de Zaanse Energie Koöperatie, waar hij lang voorzitter van is geweest. Smit droeg ook zorg voor het onderhoud van de eerste Zaanse windturbine. Hij is bovendien vrijwilliger bij en bestuurslid van de vereniging het Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ). Al sinds 1970 beheert hij de schooltuin bij basisschool De Bijenkorf in Assendelft en ook coördineert hij de openbare moestuin de Rosarium Vriendentuin. Ton Smit won eerder de Daam Schijf Prijs en de gemeentelijke vrijwilligersprijs.

Ton Smit
© Foto Koos Reitsma

Jan Kerssens (1954) - was penningmeester bij Budoclub Krommenie, Atletiekvereniging Lycurgus, Stichting Feestcommissie Krommenie en de Stichting Sportevenementen Le Champion, en is dat tegenwoordig bij de Stichting Krommenieër Woudpolder en de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek.

Gera de Jager (1951) is één van de oprichters van de Vereniging Dierenambulance Zaanstreek en was tot 2018 gedurende bijna veertig jaar chauffeur op de dierenambulance. Dat betekende naast haar fulltime baan vele uren per week op pad, ook in de avond en tijdens nachtelijke uren.

Mies Agsteribbe (1930) was bijna 30 jaar vrijwilliger bij de Schorerstichting in Amsterdam. Ze was daar buddy voor cliënten die stervende waren aan AIDS. Ook is ze jarenlang vrijwilliger geweest bij Hospice De Schelp in Krommenie. Ook een paar van haar naasten heeft ze langdurig verzorgd.

Inge Bosman (1953) is de oprichter van en drijvende kracht achter kostuumvereniging De Zaanse Kaper. Als kenner van de historische Zaanse klederdracht is ze bovendien al heel lang vrijwilliger bij het museum Het Noorderhuis op de Zaanse Schans en bij het Honig Breethuis te Zaandijk. Bij het Zaans Museum heeft ze onderzoek verricht naar de textielcollectie uit de Zaanstreek en de collectie beschreven.

Anneke Röhling-van der Hammen (1943) zet zich al jaren in voor het ondersteunen van vluchtelingen-studenten via de stichting UAF. Daarnaast is ze actief in het landelijke en lokale kerkelijk leven. Onder meer speelde ze een belangrijke rol bij de vormgeving van de maatschappelijke functie van de Kogerkerk en ze was de inspirator en organisator van de Zincafé’s. Tegenwoordig is ze actief voor inloophuis De Bron in Poelenburg.

Inge Bosman met haar echtgenoot.
© eigen foto

Izzet Özkan (1973) zette tijdens zijn studie geneeskunde de stichting Candela op, om kinderen en jongeren met een onderwijsachterstand te helpen en te inspireren. Later werd hij actief bij de stichting Islam en Dialoog, en sinds 2002 is hij actief bij de stichting Animo. Ook hier is hij zeer actief met het organiseren van de dialoogprogramma’s om contact en begrip tussen mensen uit allerlei culturen te creëren.

Frank van den Nieuwendijk was pas 17 jaar toen hij sportschool S. van den Nieuwendijk in Zaanstad overnam van zijn vader, die op jonge leeftijd overleed. Nu is hij al ruim 30 jaar actief om de Japanse krijgskunst in Nederland te bevorderen. Hij is de Branch Chief in Nederland in de discipline Ryu Kyu Kobujutsu. Ook begeleidt hij regelmatig jonge kinderen met gedragsmoeilijkheden.

Frank van den Nieuwendijk
© Jose Pietens

Ria Nijmeijer (1946) is al heel lang vrijwilliger bij de Vrije Evangelische Gemeente Maranatha te Zaandam. Ook is ze al jarenlang vrijwilliger bij de Stichting Tot Heil des Volks, waar ze vroeger voormalige prostituees begeleidde en tegenwoordig het secretariaat ondersteunt. Ook is ze al twintig jaar kok in de christelijke zomerkampen van stichting De Herikon.

Aart van den Berge (1935) is al vanaf 1974 op vele manieren vrijwillig actief bij atletiekvereniging Lycurgus. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de Zaanse Schans en het Zaans Museum, waar hij rondleidingen verzorgt.

In Wormerland kreeg Catharina van Kleef-Conijn vandaag bloemen van de kersverse burgemeester Judith Michel. Ze is actief voor onder andere de Maria Magdalena Parochie, de Egmond mountainbike strandrace, de Ronde van Noord-Holland, voetbalvereniging WSV ‘30, de Maag Lever Darmstichting en de Hersenstichting. Ook is zij vanaf de oprichting betrokken bij ‘Wormerland geeft om...’.

© Foto gemeente Wormerland, Ronald Goedheer

In Oostzaan werden dit keer geen onderscheidingen uitgereikt.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen