AZ baalt van manier waarop KNVB besluit heeft genomen en gaat niet direct akkoord met verdeling van Europese tickets

AZ baalt van manier waarop KNVB besluit heeft genomen en gaat niet direct akkoord met verdeling van Europese tickets
© Foto
Alkmaar

AZ gaat niet zomaar akkoord met het besluit van de KNVB om de club een ticket voor de voorronde van de Champions League te geven.

De KNVB besloot vrijdagmiddag de huidige stand in de eredivisie te beschouwen als eindstand, met betrekking tot het verdelen van de tickets voor Europees voetbal. Daardoor krijgt Ajax het beste Champions Leagueticket en AZ het tweede, dat recht geeft op de voorronde. In de stand van de afgebroken competitie hebben Ajax en AZ na 25 wedstrijden evenveel punten, alleen heeft Ajax een iets beter doelsaldo (+45 om +37).

,,Wij hebben op de achtergrond al weken geprobeerd meerdere scenario’s uit te werken, om de situatie waar we nu in zijn beland te voorkomen”, zegt Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ. ,,Zo hebben we bijvoorbeeld bij het scenario ’stopzetten competitie’ het advies gegeven om daar direct mee aan de gang te gaan. Onze voorstellen zijn echter onbeantwoord gebleven.”

De Uefa liet donderdagmiddag aan de nationale bonden weten dat de Europese tickets moeten worden verdeeld op basis van sportieve resultaten in het seizoen 2019-2020. De uiteindelijke invulling van dit criterium liet de Uefa aan de bonden.

AZ is niet blij met hoe de KNVB het heeft afgehandeld. De voetbalbond vroeg vrijdagmiddag wel het advies van alle 34 clubs over de promotie- en degradatieregeling, maar niet over het toekennen van de Europese tickets. ,,AZ heeft verzocht om eerst het draagvlak te onderzoeken, maar dat is door de KNVB direct afgewezen. Daarom beraden we ons nu op deze situatie.’’

Opnieuw Eenhoorn: ,,We hebben steeds de afgesproken weg bewandeld, waarbij solidariteit en compensatie gedurende het hele traject zwaar hebben gewogen. We vinden het teleurstellend dat we nu genoodzaakt zijn om in deze crisis op deze manier kenbaar te moeten maken dat we niet akkoord gaan met de wijze waarop het bestuur Betaald Voetbal de toebedeling van de Europese tickets tot stand heeft gebracht.”

AZ baalt van manier waarop KNVB besluit heeft genomen en gaat niet direct akkoord met verdeling van Europese tickets
Robert Eenhoorn.
© Foto ANP

KNVB beslist: ’Ajax geen kampioen, maar wel naar de Champions League, AZ tweede; geen promotie en degradatie’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen