Premium

Seks verruilen voor een slaapplek, stress en zelfmoordpogingen: (geld)problemen drijven jongeren tot waanzin, ziet hulpverlener Jennifer

Seks verruilen voor een slaapplek, stress en zelfmoordpogingen: (geld)problemen drijven jongeren tot waanzin, ziet hulpverlener Jennifer
Jongerenhulpverlener Jennifer Ramkisoen (36): ,,Jongeren met schulden hebben een eigen aanpak nodig.’’
© Foto Pascal Fielmich
Zaandam

De Zaanse Jennifer Ramkisoen (36) heeft als hulpverlener al veel heftige verhalen gehoord: „Meisjes die seks verruilen voor een slaapplek en jongeren die helemaal aan de grond zitten door de stress of zelfmoordpogingen doen omdat ze hun problemen niet meer aan kunnen.”

Ze kwam ruim veertien jaar geleden als stagiair binnen bij de jongerenhulporganisatie Straathoekwerk, om nooit meer weg te gaan.

„Over jongeren wordt nog wel eens gezegd: ’Ze willen niets, zijn lui’. Maar dat is echt niet waar. Die houding is ’coping’; een manier om met problemen om te gaan. Ze vinden het niet tof om zich kwetsbaar op te stellen, trauma’s van vroeger spelen op of ze zijn zwaar teleurgesteld in de hulpverlening. Ik doe het zelf wel, denken ze dan.”

„Als je investeert in een relatie en oprecht bent, openen ze zich en kan je ze helpen. Jongeren zijn nog zo in ontwikkeling, nog zo kneedbaar. Dat maakt dit werk ontzettend mooi.”

Eigen aanpak

„Jongeren met schulden hebben een eigen aanpak nodig omdat ze in een heel specifieke situatie zitten: ze hebben nog weinig inkomen, krijgen vanuit huis vaak niet het goede voorbeeld mee en hebben geregeld geen slaapplek. Daarbij willen ze vaak ook nog studeren. De huidige huizenmarkt en het wegvallen van de basisbeurs (als gift, red.) bemoeilijken hun situatie.”

Via mond tot mondreclame of andere hulpverleners komen jongeren naar het spreekuur van Straathoekwerk. „We hebben geen wachtrij, iedereen kan binnenlopen voor een aanmeldgesprek. Het overgrote gedeelte van de jongeren dat aanklopt, kunnen we op een of andere manier helpen. Vijf tot tien procent redt het niet. Vaak omdat ze niet willen.”

Koningsdag

„Één vrouw* zal ik nooit vergeten. Ze kwam op haar achttiende bij ons binnen, haar verjaardag viel op Koningsdag. Ze was zwanger, op straat gezet door haar psychisch verwarde moeder, had schulden en een laag IQ.”

„Ze zal door haar lagere IQ nooit een advocaat worden, maar veel mensen kunnen een voorbeeld aan haar nemen. Als je ziet wat zij nu als 28-jarige voor elkaar heeft gekregen: ze heeft een baan in een kledingwinkel, is bijna schuldenvrij en in tijden van een heftige woningcrisis lukt het haar om d’r tweekamerappartement te ruilen voor een zeskamerappartement. De, inmiddels vier, kinderen groeien nu op in stabiliteit.”

„Ze voelt zich nog wel eens schuldig over de stress waarin haar oudste zoon heeft gezeten. Dan zeg ik tegen haar: ’Het was niet jouw schuld’.”

„Mijn motto is: wat er ook is gebeurd, hoe beschadigd mensen ook zijn geraakt, kijk naar wat ze wél kunnen.”

Lees ook:

Emma moet van honderd euro per maand rondkomen. ’Ik lig regelmatig te huilen in bed. Hoe moet ik het nú weer gaan redden?’

Armoede in Zaanstreek-Waterland - Samantha verborg de gaten in haar legging: ’Ik leef voor mijn kinderen’

Ruim een op tien huishoudens op of onder sociaal minimum in Zaanstad en Purmerend

*Om de privacy van de betreffende vrouw te beschermen, zijn een aantal herleidbare details veranderd.

Jongerenhulporganisatie Straathoekwerk is onderdeel van de GGD en richt zich op Zaankanters tussen de 10 en 27 jaar. De hulpverlening is gratis. Financiële problemen bij jongeren zijn vaak onderdeel van een breed scala aan andere problemen. Om die multiproblematiek aan te pakken, is het project ’Get a grip’ opgezet. Daarvoor wordt samengewerkt met ONSbank en gemeente Zaanstad. Zie voor meer informatie de website https://straathoekwerk-zaanstad.nl/get-a-grip/. Jongeren kunnen van dinsdag tot en met vrijdag van 12 uur tot 16 uur binnenlopen. Ze krijgen dan direct een gesprek. Er is geen wachtlijst.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen