Burgemeester Alkmaar: ’Het lijkt wel alsof iedereen denkt dat alles oké is als ze die anderhalve meter maar aanhouden, maar zo is het niet. Dat virus is nog niet onder controle’

Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons dagelijks als voorzitter van de Veiligheidsregio vanuit zijn voortuin bij over de coronabestrijding. Een gesprek over de heg heen.

Bruinooge heeft de indruk dat het publiek sinds de lichte versoepeling van de coronamaatregelen de ruimte in de regels aan het opzoeken is.

,,Het advies is echt nog steeds ’blijf thuis’, maar het lijkt wel alsof mensen denken dat alles oké is als ze die anderhalve meter maar aanhouden.”

Zo zag Bruinooge ergens acht man in een tuin bier drinken. ,,Kijk dat is nou net niet de bedoeling. Dat zijn er echt zes te veel. Het gaat dan wel beter, maar we hebben dat virus echt nog niet onder controle. Op zich mag je natuurlijk naar buiten, maar als iedereen dat doet is die anderhalve meter niet meer te doen.”

Hij heeft lang vergaderd met het Regionaal Beleids Team dat hem adviseert. Over Koningsdag hebben ze het uitgebreid gehad. ,,Er is geen Vrijmarkt, maar als iedereen in z’n voortuin spullen gaat zitten te verkopen, wordt het er alsnog één. Eén kleedje genereert al traffic, en dat moet je niet willen. We gaan er ook op handhaven.” Het vermijden van traffic is ook de reden dat er niets verandert op de campings en bij de strandhuisjes.

Bruinooge vindt ook dat iedereen elkaar er op mag aanspreken als er te veel mensen bij elkaar zitten. ,,Misschien doe je dat niet meteen bij een vreemde, maar bij je buren zou het moeten kunnen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen