Toen er op 24 april nog wél gesport werd: wéér geeft Jan Raas de bloemen aan Dora na zijn zege in de Amstel Gold Race

Jan Raas bij zijn vijfde overwinning in de Amstel Gold Race.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 24 april 1982, Jan Raas wint voor de vijfde keer de Amstel Gold Race.

Met vijf zeges in de Amstel Gold Race is Jan Raas nog altijd recordhouder. Op zaterdag 24 april 1982 wint hij de Limburgse klassieker voor de vijfde keer.

Raas is boos die dag. Een Franse krant heeft geschreven dat hij bij zijn overwinning in Parijs-Roubaix, de week ervoor, heeft gestayerd. Dat zint Raas niet. Hij is erop gebrand te laten zien dat hij zijn zeges niet steelt. In de laatste kilometer springt hij weg uit de kopgroep. „Het was alles of niets. Dit was mijn moeilijkste overwinning in de Amstel Gold Race.”

De resultaten van Raas in de Amstel Gold Race zijn ongelooflijk. Hij wint in 1977, 1978, 1979, 1980 en 1982 en wordt er ook nog tweede (1976), vijfde (1981) en derde (1983). Niet voor niets heeft de klassieker de bijnaam Amstel Gold Raas.

Aflevering van gisteren: ’Als de anderen niet mogen roken, doe ik het ook niet’, zegt Piet Keizer in Madrid

Met die eerste zege in 1977 neemt Raas wraak op Peter Post. Die was de twee jaren ervoor zijn ploegleider bij TI-Raleigh, maar ze krijgen ruzie. Raas wil een beschermde positie en krijgt die niet. Raas vertrekt naar Frisol en wint meteen de Amstel Gold Race. Extra ’lekker’ is dat hij de twee Raleigh-renners Knetemann en Kuiper klopt. Mooier kon de wraak niet zijn. Een jaar later keert Raas terug bij Raleigh, omdat Frisol ermee stopt.

Na die eerste zege ontstaat een aparte traditie, namelijk dat Raas zijn persconferentie geeft in een huis vlak naast de finish in Meerssen. Het gebeurt die eerste keer bij toeval. Raas buigt na de finish het parcours af en gaat op zoek naar zijn broer. Die zou hem komen halen. „Het eerste het beste huis was ons huis”, vertelde Egied Mullenders vorig jaar in dagblad De Limburger. „Hij vroeg aan mijn moeder of ze zijn broer had gezien. Intussen hijgden de journalisten in zijn nek, want de revanche van Raas op Raleigh was een groot verhaal. Hij werd zowat naar binnen geduwd. Raas vroeg aan mijn moeder of hij hier zijn persconferentie kon houden. Zijn fiets werd keurig door een verzorger in de gang geparkeerd tegen de staande klok.”

De jaren daarna is het vaste prik. Elke keer houdt Raas zijn persconferentie in de woonkamer van de familie Mullenders. En na elk van zijn vijf zeges geeft hij de vrouw des huizes, Dora Mullenders-Nelissen, het overwinningsboeket.

In 1984 valt Raas tijdens Milaan-San Remo. Daarna haalt hij niet meer zijn topniveau. In 1985 wordt hij ploegleider.

Jan Raas onderweg. Naast hem rijd de Belg Freddy Maertens.
© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport