Premium

Teleurstelling bij Telstar: ’Voetbal heeft het de politiek gemakkelijk gemaakt’ - AZ en FC Volendam wachten nog af

Teleurstelling bij Telstar: ’Voetbal heeft het de politiek gemakkelijk gemaakt’ - AZ en FC Volendam wachten nog af
Andries Jonker aan het woord tijdens een training van Telstar, begin dit jaar.
© Foto Theo Brinkman
Velsen-Zuid

Tot 1 september geen betaald voetbal. Wat nu? Trainen, niet trainen? Spelers vrijgeven? Het zal puzzelen worden voor de clubs. Improviseren en aanpassen aan de omstandigheden.

De teleurstelling is groot bij Andries Jonker. Vier maanden geen voetbal, tot 1 september geen wedstrijden: ’dat is me nogal een tijd, hè’, zegt de trainer van Telstar. Bovenal is hij teleurgesteld dat de voetbalwereld niet eensgezind naar buiten is getreden.

Jonker vindt dat het Nederlandse betaald voetbal het over zichzelf heeft afgeroepen dat er tot 1 september niet kan worden gespeeld. „Grote clubs hebben gezegd dat ze ermee wilden stoppen, degradatieclubs wilden niet meer spelen. Journalisten met invloed hebben hetzelfde gezegd. Waaróm?”, vraagt Jonker zich af.

„Waarom niet van maand tot maand bekijken wat er mogelijk is? Ik kan nog steeds niet bedenken wat daarop tegen is. De kappers, de restaurants: ze willen open zodra het kan. Zij zeggen toch ook niet zelf ’laat ons maar een paar maanden dicht?’ Nou, dat is voor voetballers en mensen die werken in het voetbal hetzelfde. Die hopen ook weer aan de slag te kunnen. Toch heeft de voetbalwereld eigenlijk gezegd ’stop er maar mee’. Tsja, met zo’n boodschap maak je het de politiek gemakkelijk. Ik vind het heel jammer dat we niet gezamenlijk hebben gezegd ’we willen weer voetballen zodra het kan’.”

Jonker verwijst naar de situatie in Duitsland. „Daar is de discussie heel anders gevoerd. Daar wil iedereen voetballen, alle clubs, van hoog tot laag. Dat maakt verschil, natúúrlijk maakt dat verschil, daar ben ik heilig van overtuigd. In Duitsland gaat misschien al bijna weer gevoetbald worden. Bij ons ligt het voetbal eruit tot 1 september. Dat is me nogal een tijd, hè. Maar ja, daarmee hebben we gekregen waar we om gevraagd hebben.”

Te veel vragen

Normaal gesproken duurt de zomervakantie voor voetballers grofweg van half mei tot eind juni. Nu hebben ze al sinds half maart niet gezamenlijk kunnen trainen en zullen ze dus nog eens meer dan vier maanden moeten wachten voor ze weer wedstrijden kunnen spelen. Hoe gaan ze dat gat vullen?

Bij Telstar wachten ze nog even met groepstrainingen. Er zijn nog veel te veel vragen, vindt Jonker.

„Moeten we met kleine groepjes trainen? Mogen we met de hele groep trainen? Op dit moment is het allemaal vaag. Er mag ’een potje’ gespeeld worden, zei de premier. Maar dat zal toch niet meer zijn dan een potje tennis, tafeltennis of badminton, neem ik aan, want hoe kun je een wedstrijdje spelen als je op anderhalve meter van elkaar moet blijven? Misschien krijgen we vrijdag iets meer duidelijkheid van de KNVB. Als ik meer antwoorden heb, kunnen we misschien zaterdag gaan trainen.”

Lange termijn

Dat zijn dan alleen nog maar de vragen voor de korte termijn. Er zijn ook nog een hoop vragen voor de langere termijn.

„Er mag tot 1 september niet gevoetbald worden. Daarmee is nog niet gezegd dat het op 2 september wél mag. Dus blijft de vraag wanneer er wel weer gespeeld mag worden. Zolang we dat niet weten, kun je weinig. Ik heb gehoord dat er een plan ligt om op 1 oktober te beginnen met de competities. Als dat zo is, mogen we dan in augustus wel weer volledig trainen? En mogen er dan misschien in augustus wel oefenwedstrijden worden gespeeld? Dat weten we allemaal nog lang niet. Dus ik maak voorlopig geen plan, want dan maak ik een plan dat op niks gebaseerd is.”

Jonker is niet van plan de spelers nu vrij te geven. „Ik denk niet dat ik ze daar nu een plezier mee doe. Wat hebben ze eraan om nu vrij te krijgen? Ze zijn net als andere mensen beperkt in hun bewegingsvrijheid en kunnen geen kant op. Het is voor die jongens veel fijner om bijvoorbeeld in juli even vrij te krijgen, als er dan misschien inmiddels weer wat meer kan.”

Als het aan de spelers ligt, wordt er snel weer getraind in Velsen-Zuid. „Ik heb het ze voorgelegd. Wat willen jullie? ’Trainer, geef alsjeblieft een training, dan hebben we wat te doen’, zeggen ze. Dus dat gaan we doen. De vraag is alleen nog hoe, zoals ik al zei.”

Lees ook: Telstar vraagt ww-uitkering aan voor spelers, staf en kantoorpersoneel om hoofd boven water te houden tijdens coronacrisis

Lees ook: Telstar zet stadionuitbreiding vanwege coronacrisis voorlopig in de vriezer: ’Maar eredivisie in 2026 blijft het doel’

Arne Slot

AZ weet nog niet wanneer en hoe het weer gaat trainen. ,,We wachten even af wat de KNVB vrijdag meldt en gaan dan kijken wat er mogelijk is en wat niet’’, zegt trainer Arne Slot. ,,Natuurlijk bereiden we wel wat dingen voor, maar we wachten even af waar de KNVB mee komt. Op basis daarvan kunnen we kijken of samen trainen te realiseren is, hoe zinvol dat is en wat voor trainingsvormen dan denkbaar zijn.’’

De plannen zullen dan vooral voor de korte termijn zijn, verwacht Slot. ,,De ervaring van de laatste tijd leert dat plannen voor de lange termijn maken nu niet zo veel zin heeft. Het is op dit moment toch zo dat je de situatie per twee, drie weken moet bekijken. Zo moeten we bijvoorbeeld ook maar even afwachten wat de impact is van de versoepelde maatregelen, zoals het opengaan van de basisscholen.’’

FC Volendam

Hetzelfde geluid is te horen in Volendam. Daar zijn de spelers deze week één voor één naar het stadion gegaan om te testen hoe ze er conditioneel gezien voorstaan. Of er daadwerkelijk weer getraind gaat worden, wil ook FC Volendam laten afhangen van de mededelingen die de KNVB vrijdag doet.

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen