Kabinet schiet veerdiensten naar Waddeneilanden te hulp; TESO hoeft nog geen gebruik te maken van steun

DEN HAAG

Het kabinet stelt noodleningen beschikbaar om te voorkomen dat veerdiensten van en naar de Waddeneilanden door financiële problemen moeten stoppen. Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur).

Door de coronamaatregelen van de overheid, en de oproep van de lokale autoriteiten aan toeristen om weg te blijven, is het aantal passagiers sterk gedaald. Juist in het doorgaans drukke voorjaar moeten de exploitanten de verliezen wegwerken die zij lijden in de rustige wintermaanden.

De Terschellinger Stoomboot Maatschappij (TSM) en Wagenborg Passagiersdiensten (WPD), dat vaart op Ameland en Schiermonnikoog, zijn in overleg met het ministerie wel blijven varen, zij het met een aangepaste dienstregeling. Zo blijven de eilanden bereikbaar voor noodzakelijk personen- en goederenvervoer.

Beide bedrijven lijden wel stevige exploitatieverliezen en dreigen daardoor in liquiditeitsproblemen te komen. Daarom krijgt TSM een lening van 3 miljoen euro en WPD een van 1 miljoen euro. Beide kredieten worden later dit jaar weer afgelost.

TESO

De Texelse veerdienst TESO hoeft nog geen gebruik te maken van het aanbod. ,,We kunnen het in ieder geval tot en met de zomer volhouden en wellicht tot het eind van het jaar’’, meldt directeur Cees de Waal. TESO teert nu in op de spaarpot die vanaf 2016 is gevuld voor de bouw van een nieuwe veerboot na 2030.

,,Het is goed dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt voor de continuering van de veerdiensten, die nodig zijn voor de bereikbaarheid van de eilanden’’, vindt De Waal. ,,Ik heb gehoord dat rederij Doeksen al een noodlening heeft aangevraagd en toegekend heeft gekregen.’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.