Ziekenhuisapotheker Tjalling trots op snel schakelen in Dijklander

Apotheker Tjalling van der Schors in het Dijklander ziekenhuis:© Foto Serge Ligtenberg

Martin Menger
Hoorn

Al een dag na de eerste coronagevallen in het zuiden van het land gingen de alarmbellen af bij de afdeling klinische farmacie in het Dijklander Ziekenhuis. De beschikbaarheid van medicijnen was plots niet meer vanzelfsprekend.

Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors is nog steeds onder de indruk van de snelheid waarmee ’zijn’ afdeling op dat moment de bakens heeft verzet.

,,Want de corona-uitbraak heeft enorme gevolgen voor ons”, zegt hij. ,,We zagen het gelukkig snel aankomen, dus begonnen we al vanaf dag één met crisismanagement. Zo konden we ons op tijd schrap zetten voor wat eraan zat te komen.”

Voor de ziekenhuisapotheek sloeg dat in alle opzichten op de radicale verandering in vraag en aanbod van geneesmiddelen. ,,Een eerste stap was dat wij de medicijnen die de patiënten hier zelf altijd kwamen halen, lieten bezorgen. Dat is voor de veiligheid van deze patiënten. Daarnaast hebben we vooral nagedacht hoe wij als afdeling de andere afdelingen die in de frontlinie van de coronazorg stonden, het beste konden helpen.”

Een van de stappen was dat de klinische farmacie besloot alle spuiten met geneesmiddelen die op de intensive care nodig waren, zelf te gaan vullen. ,,Daar moeten ze plots veel patiënten in slaap houden en een veelvoud aan medicijnen toedienen”, vertelt Van der Schors. ,,Het gaat om medicatie voor de slaap, de bloeddruk, de longen… Dat gebeurt via een spuitpomp. Al dat werk konden wij de verpleegkundigen alvast uit handen nemen. Ik denk dat we er meer dan duizend hebben gemaakt.”

Grondstoffen

De kennis van zaken rondom medicijnen werd al snel aangesproken, toen ook het Dijklander midden in de coronacrisis kwam. ,,Ieder ziekenhuis in Nederland zat op dat moment achter dezelfde medicijnen aan”, weet hij.

,,Het mooie is dat we elkaar niet zijn gaan beconcurreren. Er kwam een landelijke coördinatiecentrum, dat er voor zorgde dat alles terecht kwam op de plek waar het dringend nodig was. Ik vond het mooi dat dit centrum snel besloot een partij grondstoffen te kopen voor het slaapmiddel dat op alle IC’s nodig was. Daarmee zijn een paar ziekenhuizen dat medicijn zelf gaan maken.”

Wat vooral veel stress opleverde, was de vraag van het eigen voorraadbeheer. ,,We hebben hier geen tekort aan geneesmiddelen gehad”, besluit de ziekenhuisapotheker. ,,Dat kwam ook omdat een paar mensen er fulltime mee bezig waren. Er moesten weer importvergunningen komen wanneer we medicijnen uit het buitenland moesten halen. Dat ging allemaal goed, maar wel hadden sommige mensen het zweet op hun voorhoofd.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen