Burgemeester van Alkmaar platgebeld over wat nu vanaf volgende week wel en niet mag

Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons dagelijks als voorzitter van de Veiligheidsregio vanuit zijn voortuin bij over de coronabestrijding. Een gesprek over de heg heen.

De hele dag is hij bedolven onder de telefoontjes, want er blijkt toch nog een hoop onduidelijkheid te bestaan over wat nu wel of niet mag vanaf volgende week.

Hoe moet het precies met de sport voor kinderen, of mag dierenpark Hoenderdaell open? ,,In dat spanningsveld belanden we nu”, zegt Bruinooge. ,,Dingen afsluiten is makkelijker dan stapje voor stapje maatregelen verruimen.” Hij wil het er donderdag nadrukkelijk over hebben met zijn adviseurs in het Regionaal Beleids Team (RBT).

’s Ochtends is hij weer op bezoek geweest in het Alkmaarse ziekenhuis. ,,Ze zitten daar nog op een IC-capaciteit van 200 procent ten opzichte van gewone tijden. Wat ze knap doen is dat ze willen gaan omschakelen naar reguliere zorg, maar tegelijkertijd alle mogelijkheden achter de hand willen houden voor het geval er toch een tweede coronagolf ontstaat. Een soort in- en uitschuiven.”

Positief is dat het advies wordt verruimd om niet op bezoek te gaan bij zelfstandig wonende 70-plussers. ,,Die versoepeling is een beetje ondergesneeuwd.” Vanaf de 29e mogen ze met enige regelmaat bezocht worden door max twee vaste personen.

Als we afscheid nemen staat een filmploegje klaar. Bruinooge gaat de moslimgemeenschap toespreken omdat vrijdag de ramadan begint.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen