Toen er op 22 april nog wél gesport werd: AZ plaatst zich voor de Uefacup-finale

Toen er op 22 april nog wél gesport werd: AZ plaatst zich voor de Uefacup-finale
AZ’67-aanvoerder Hugo Hovenkamp (links) ruilt vaantjes met Sochaux-captain Patrick Revelli.
© Foto Joop Boek

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 22 april 1981, AZ’67-Sochaux, halve finale Uefacup.

In het Europacupvoetbal is door de jaren heen behoorlijk wat veranderd, maar één traditie is gebleven: het uitwisselen van vaantjes. Digitaal tijdperk of niet, miljardenbal of niet, nog steeds worden bij de toss de traditionele clubvaantjes – soms voorzien van datum en wedstrijd – uitgewisseld door de aanvoerders.

In het seizoen 1980-1981 is Hugo Hovenkamp de aanvoerder van AZ’67, dat in de eredivisie oppermachtig is en in het Uefacuptoernooi ook sterk bezig is. Eerder in het seizoen zijn Red Boys Differdange (Lux), Levski Spartak Sofia (Bul), Radnicki Nis (Joe) en Lokeren (Bel) al verslagen. Nu is in de halve finale Sochaux uit Frankrijk de tegenstander.

Aflevering van gisteren: Drie weken voordat Duitsland ons binnenvalt, speelt Oranje nog

Op woensdag 22 april 1981 schudt Hovenkamp Sochaux-aanvoerder Patrick Revelli de hand. Hovenkamp krijgt een clubvaan van Sochaux, zonder verdere vermelding erop. AZ’67 heeft er meer werk van gemaakt: de club heeft een vaan laten maken met daarop de vermelding dat het gaat om de halve finale van het Uefacuptoernooi en de data van de wedstrijden tegen Sochaux: 8 april en 22 april 1981. De vaan is bovendien bijna zo groot als een Europacup 1.

Aan de heenwedstrijd heeft AZ door een gelijkspel (1-1) een behoorlijke uitgangspositie overgehouden. Dat moet dus wel goedkomen, die return in Alkmaar. Trainer Georg Kessler zegt na de wedstrijd in Frankrijk dat hij de kansen op het bereiken van de finale op negentig procent schat.

En inderdaad bereikt AZ de finale, maar gemakkelijk gaat het niet. Sochaux komt in de beginfase zelfs op voorsprong door een doelpunt van Bernard Genghini. Via John Metgod (prachtig lobje) en Jos Jonker (hard schot) buigt AZ de achterstand nog voor rust om in een 2-1 voorsprong. In de tweede helft maakt Jan Peters er 3-1 van, maar wordt het door een tegengoal van Thierry Meyer toch nog spannend.

(tekst gaat na de foto verder)

Toen er op 22 april nog wél gesport werd: AZ plaatst zich voor de Uefacup-finale
AZ’67-keeper Eddy Treijtel juicht om de 1-1 van John Metgod.
© Foto Joop Boek

AZ houdt in het laatste kwartier de voorsprong vast en plaatst zich zodoende voor de finale tegen Ipswich Town. Ook daarin mag Hugo Hovenkamp weer twee keer vaantjes ruilen. Daarbij gaat het aan Engelse kant niet helemaal goed. Op het vaantje voor supporters staat een verkeerd logo van AZ (het logo van Alkmaar’54 wordt gebruikt) en op de officiële wedstrijdvaan die aanvoerder Mick Mills aan Hovenkamp geeft, staat EUFA Cup in plaats van UEFA Cup.

Toen er op 22 april nog wél gesport werd: AZ plaatst zich voor de Uefacup-finale
Het vaantje van de Uefacup-finale, met het verkeerde opschrift EUFA in plaats van UEFA.
© Foto AZ-museum Waarland

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen