Burgemeester Bruinooge van Alkmaar vindt persconferentie van Rutte indrukwekkend

Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons dagelijks als voorzitter van de Veiligheidsregio vanuit zijn voortuin bij over de coronabestrijding. Een gesprek over de heg heen.

Indrukwekkend vindt Bruinooge het optreden van premier Rutte tijdens de persconferentie van dinsdagavond 21 april. ,,Ingewikkeld om uit te leggen waarom dit wel wordt versoepeld en dat niet.”

Bruinooge is blij met de de ruimte die de jeugd nu krijgt. Maar hij is tegelijkertijd geconfronteerd met een puzzel. ,,Ik moet nog eens even met wat wethouders gaan praten hoe we dat met de sport moeten doen. De premier vroeg nadrukkelijk aan de gemeenten om dat te organiseren. Maar je kunt nu eenmaal niet zomaar de sportvelden open gooien. Bovendien zijn er ook kinderen die niet bij een sportclub horen. Hoe gaan we daar mee om. En dan heb je nog de kinderen die tussen de vingers wegglippen.”

Kaasmarkt

Dat alle evenementen tot 1 september zijn verboden, maakt volgens Bruinooge dat Alkmaar een heel andere stad zal zijn dan in andere zomers. ,,Geen ’Zomer op het Plein’ bij voorbeeld. Misschien dat er in september nog een paar Kaasmarkten gehouden kunnen worden.” Bruinooge vindt het in ieder geval te voorbarig om nu al te zeggen dat het hele Kaasseizoen verloren is.

,,En het wordt zeker anders als de horeca dicht moet blijven. Terwijl ik weet dat ze nadenken over methoden om toch mensen te bedienen.”

Erg pijnlijk vindt Bruinooge het dat de verpleeg- en verzorgingshuizen bezoekers moeten blijven weigeren. ,,Heftig.”

Maandagavond had Bruinooge een voorbereidende vergadering met de andere Veiligheidsregio’s en het kabinet. Daar is volgens hem gepleit voor de stedelijke situatie. ,,Hoe stedelijker, hoe kleiner de parkjes.”

Musea

Hij had wel graag gezien bijvoorbeeld dat de musea weer open mogen, omdat dat bij uitstek plekken zijn waar je de hoeveelheid bezoekers kunt reguleren. ,,Maar daar is de premier niet op in gegaan. Misschien dat we het daar een volgende keer eens over kunnen hebben.”

Koningsdag

Nu moet er eerst vooruitgekeken worden naar Koningsdag, komende maandag. ,,Er is sowieso natuurlijk geen Vrijmarkt. En de regel blijft gelden: blijf zo veel mogelijk thuis. Maar wat nou als er spontaan dingen gebeuren, mensen bijvoorbeeld die toch een kram voor hun deur zetten. Hoe ga je daar dan mee om. Daar hebben we het met de andere Veiligheidsregio’s wel over gehad. Maar je kunt eigenlijk niks vooraf bedenken.”

Bruinooge is in ieder geval niet ingegaan op het verzoek van de politie om preventief maatregelen te nemen voor Koningsdag. ,,Daar heb ik geen zin in. Ik blijf uitgaan van de eigen verantwoordelijkheid van mensen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen