Premium

Anita en Hans Grotewal uit Julianadorp zitten nu al drie maanden in Marokko. Ze kamperen op een terrein bij een hotel en de lockdown duurt maar. ’Het vakantiegevoel is weg’ [video]

Anita en Hans Grotewal uit Julianadorp zitten nu al drie maanden in Marokko. Ze kamperen op een terrein bij een hotel en de lockdown duurt maar. ’Het vakantiegevoel is weg’ [video]
© Archieffoto
Julianadorp

Hoe het verder moet? Hans en Anita Grotewal uit Julianadorp hebben geen idee. Het echtpaar kan met de camper nog altijd geen kant op in Marokko. „We volgen het advies van Buitenlandse Zaken maar op: ’als je op een veilige plek bent, blijf daar dan’.”

Precies een maand geleden deden ze hun verhaal in deze krant. Door de uitbraak van de coronavirus zitten ze vast in de Marokkaanse woestijn. De veerboot naar Spanje vaart niet. Heel af en toe zijn er repatriëringsvluchten, maar het blijkt heel lastig om een stoel te bemachtigen. Sowieso laten Anita (63) en Hans (72) hun camper liever niet achter.

Lees ook: Vast in Marokkaanse woestijn. Anita en Hans Grotewal uit Julianadorp kunnen met hun camper niet terug naar Nederland

Inmiddels staan ze al vijf weken in een dorpje bij de grens met Algerije, in het zuidoosten van het islamitische land. Alles bijeen zijn de Dorpers dik drie maanden onderweg in hun geliefde Marokko.

Avondklok

Maar de liefde is nu ver te zoeken. „Het vakantiegevoel is weg. In Marokko geldt een complete lockdown. Alleen voedselwinkels zijn open. Om zes uur gaat de avondklok in en mag je je absoluut niet op straat vertonen. Het dragen van mondkapjes is verplicht. Al trekken wij ons daar hier, ver weg van de bewoonde wereld, niet zoveel van aan.”

Lees ook: Het had een droomreis moeten worden, maar nu zit het gezin van Baukje Draaisma vast op een camping in Marokko. ’Het voelt alsof wij de vijand zijn’

Maandag voer een vrachtboot met passagiers vanuit havenplaats Tanger naar Genua in Italië. Geregeld door de Zwitserse regering. „Het stel uit Zeeland, met wie we weken optrokken, had geboekt. Kost alles bijeen 750 euro voor een enkele reis. Maar zekerheid dat je aan boord mag is er niet. En die bootreis duurt zeventig uur in plaats van 48 uur. Om brandstof te besparen wordt langzamer gevaren.”

Zeeziekte

Die vluchtroute was voor de Dorpers geen optie, aldus Anita: „Van Tanger naar Gribraltar is Zuid-Spanje kost hooguit twee uur. Ik heb last van zeeziekte. Drie dagen op een boot trek ik niet. Komt bij dat Hans tot de risicogroep behoort. Niet alleen vanwege zijn leeftijd. Hij heeft één nier, die voor twintig procent werkt. Ik zie het niet zitten om samen met andere passagiers aan boord te zitten. Vanwege het coronavirus is dat veel te link.”

Dus zit er voorlopig niets anders op dan te blijven staan op het camperterrein van een volledig verlaten hotel. Waar de Dorpers alleen gezelschap hebben van een Frans stel. Rond het dorpje zitten nog zo’n twintig camperaars vast, uit onder meer Frankrijk, Duitsland en Tsjechië.

„We doden de tijd met lezen, boodschappen doen, kleding wassen en het nieuws volgen. En fietsen naar het dorp. De mensen hier kennen ons nu, gelukkig worden we niet meer zo hatelijk bejegend als kort na de virusuitbraak.”

Willekeur

„Reizen met de camper gaat niet. Je moet van allerlei documenten hebben, overal is politie om te controleren. Volstrekte willekeur. We hebben een open ticket voor de boot terug, maar dat volstaat niet. Deze week begint de Ramadan, gaan er misschien nog meer winkels dicht”, vertelt Anita.

De lockdown duurt sowieso nog tot 20 mei. Daarna hopen zij en Hans eindelijk de rit van 850 kilometer noordwaarts naar Tanger te maken. „En dan zo snel mogelijk op de boot naar Spanje, als dat tenminste weer kan”, zegt Anita. „We zouden al op 30 maart oversteken om bij de huwelijksvoltrekking van onze dochter te kunnen zijn. Gelukkig is het feest uitgesteld tot september. Daar richten we ons nu op. We hebben geen keuze.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen