Premium

Een, twee, drie keer de Van Speijk. Heilooër Rong Zwemmer heeft de vuurtoren van Egmond op zijn rug laten tatoeëren als eerbetoon aan zijn vader die de Van Speijk heeft nagebouwd

Een, twee, drie keer de Van Speijk. Heilooër Rong Zwemmer heeft de vuurtoren van Egmond op zijn rug laten tatoeëren als eerbetoon aan zijn vader die de Van Speijk heeft nagebouwd
De drie vuurtorens gevangen in één foto.
© Foto Sjef Kenniphaas
Egmond aan Zee

Niet een, niet twee, maar drie vuurtorens. Heilooër Rong Zwemmer heeft de vuurtoren van J.C.J. van Speijk in Egmond aan Zee op zijn rug laten tatoeëren als eerbetoon aan zijn vader die de vuurtoren heeft nagebouwd.

Rong poseert op het strand met de miniatuurvuurtoren die zijn vader nog heeft gemaakt. ,,Mijn vader zou op 7 juli van dit jaar honderd zijn geworden als hij nog had geleefd. Hij is 95 jaar en een dag geworden. Een dag na zijn 95e verjaardag kreeg hij euthanasie, dat wilde hij zelf. Hij was op.”

Rong is, zegt hij zelf, een rasechte Derper, hoewel hij nu in Heiloo woont. ,,Ik kom nog heel veel in Egmond.”

Zijn vader heette ook Rong Zwemmer. Senior was in heel Egmond bekend om de vuurtorens die hij in miniatuur maakte; niet alleen de J.C.J. van Speijk bouwde hij na in hout, gepolijst koper en glas, maar ook vele andere.

,,Hij had alle tijd van de wereld. Hij is er op zijn tachtigste mee begonnen. Ik herinner me nog dat hij in het schuurtje met de Egmondse bezig was.” Rong heeft er een groot aantal thuis staan: zeshoekige, vierkante en ronde. Alle in de kleuren rood/wit. ,,Bij mijn broer en zus staan er ook een paar.”

In de wintermaanden zit junior in Indonesië. ,,Ik hou niet van kou.” Daar dacht hij: ’Kom, ik zet de vuurtoren van vader op mijn rug’. ,,Anderen zetten hun ouders erop, ik lekker de vuurtoren”, legt hij uit.

Hij kent er een tatoeëerder die ook al tulpen en een roos op zijn bovenarm zette. Rong gaf hem plaatjes. ,,In Indonesië ben je er sneller klaar mee. Komt door de Aloë Vera die ze daar hebben. Je haalt er een takje af, legt het in de koelkast en snijdt er elke dag een stukje af. Dan krijg je een gelei die je op je tattoo smeert. Na vijf dagen kun je weer zwemmen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen