Premium

Johan Cruijff Arena-directeur: ’Lege stadions zijn voorlopig realiteit’

Johan Cruijff Arena-directeur: ’Lege stadions zijn voorlopig realiteit’
Amsterdam

Regeren is vooruitzien, zeker in tijden van crisis. En daarom werkt de directie van de Johan Cruijff Arena samen met Ajax aan een plan om in een anderhalve-meter-maatschappij toch wedstrijden mét publiek te kunnen organiseren.

„Maar die puzzel is niet makkelijk. Sterker nog, eigenlijk denk ik dat die knoop niet is te ontwarren”, aldus de somber gestemde directeur Henk Markerink (65).

„Aanvankelijk ging iedereen – ook ik – ervan uit dat in augustus, september alles wel weer back to normal zou zijn, dat er weer in volle stadions zou kunnen worden gespeeld. Maar de geluiden dat dit niet zo is, worden steeds sterker.”

En dus ligt het anderhalve-meter-scenario bovenop de stapel. „Vijf jaar geleden heeft de Johan Cruijff Arena een creatief team geformeerd om leuke evenementen te bedenken en te innoveren. Dat team wordt nu ingezet om een oplossing te bedenken voor de huidige situatie en mogelijke aanstaande situaties”, geeft Markerink een inkijkje in de problematiek van veel stadioneigenaren. „In de vakken is wel rekening te houden met die – zoals premier Rutte het noemde – nieuwe realiteit. Fans, veel minder dan normaal natuurlijk, kunnen met anderhalve meter tussenruimte naast, voor en achter zich plaatsnemen.”

Er volgt een luide ’maar’. „Wat als iemand midden in de rij naar het toilet moet? Dan zal hij mensen willen passeren en dat is niet de bedoeling. Het betreden en verlaten van het stadion, het toiletbezoek én de horecapunten zullen social distancing vrijwel onmogelijk maken.”

En dan is er volgens Markerink nog een bijkomend probleem. „Op de welbekende beelden van ruzies in supermarkten blijkt dat het vaak misgaat als er emoties loskomen. Of mensen zich aan de regels houden, heeft met discipline te maken. Wat gebeurt er na een doelpunt van Ajax? Een tegentreffer? Of een discutabele beslissing van de scheidsrechter? We praten over de Johan Cruijff Arena, waar normaal gesproken meer dan vijftigduizend mensen in kunnen, en niet over een zaaltje.”

Het is slecht nieuws voor de fans van Ajax. Uit onderzoek van het Supporterscollectief Nederland blijkt dat zeventig procent van de supporters voetbal in lege stadions niet ziet zitten. „Maar ik vrees dat het voorlopig toch de realiteit is”, aldus Markerink.

Hoewel hoofdhuurder Ajax bij monde van Marc Overmars de eerste club in Nederland was die een streep wil onder het huidige eredivisieseizoen, houdt Markerink zich in die discussie afzijdig. „Het is een complex vraagstuk dat ik graag aan de regering, de KNVB en de politie overlaat. Ik zie de problemen ook, schat de kans op veilig uitspelen nihil. Maar wij hebben slechts een faciliterende taak.” Lachend, maar ook vol weemoed: „De grasmat ligt er prima bij”, aldus Markerink. Hij verlangt naar de tijden dat er weer ’gewoon’ – dus in volle stadions – wordt gevoetbald.

„Volgens veel virologen kan dat pas als er een vaccin is en een groot deel van de bevolking is ingeënt. En dat zal nog maanden, misschien nog wel een jaar duren. Of het zo zwart-wit is, zullen we moeten zien. En je hoort zó veel meningen. Ik kijk al niet eens meer naar al die opinieprogramma’s op tv.’’

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen