Zuiderdijk bij Hoorn niet opnieuw afgesloten voor gemotoriseerd verkeer: ’Als wethouder Broeders z’n huiswerk had gedaan, was dit hele circus niet nodig geweest’

Tijdens het paasweekend was de Zuiderdijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, na de grote drukte op de dijk het weekend ervoor.
© Archieffoto
Venhuizen

„We hadden er al rekening mee gehouden”, reageert een woordvoerder van Actiegroep Overlast Zuiderdijk uit Drechterland op het nieuws dat de dijk tussen Hoorn en Broekerhaven komend weekend niet opnieuw wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Dat maakte voorzitter Piet Bruinooge van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord donderdag bekend. Hij doet een beroep op de motorrijders om ’hun gezonde verstand en verantwoordelijkheidsgevoel te gebruiken’. Gebeurt dat niet, dan is een afsluiting alsnog zo geregeld.

Over dijk sleuren

’Jammer’, vindt de woordvoerder, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden. „Dat is één keer wel gebeurd in een item. Toen kwamen er op de website Motorforum gelijk reacties als ’We moeten dat mokkel achter een motor over de Zuiderdijk sleuren’ en via Facebook ’We zoeken uit waar je woont’. Ik heb gelijk m’n Facebook-account dichtgezet en een andere naam moeten aannemen.”

De actiegroep betreurt het vooral dat de gemeente Drechterland niet eerder actie heeft ondernomen. „Dan was het hele circus van afgelopen weekend helemaal niet nodig geweest. Maar de gemeente, en dan vooral wethouder Jeroen Broeders, heeft z’n huiswerk niet goed gedaan.”

Proefafsluiting

De woordvoerder wijst op het raadsbesluit uit 2018 om een proefafsluiting van de Zuiderdijk te houden. Pogingen van Gemeentebelangen Drechterland om dit al in 2019 te doen, werden weggestemd. Besloten werd te wachten tot 2020 als ook de resultaten van een soortgelijk experiment in de gemeente Lopik beschikbaar waren.

„Dat rapport was eind november 2019 beschikbaar, omdat eerst de Raad van State-zaak hierover helemaal afgerond moest zijn. Wij hebben dat rapport gelijk opgevraagd. Ik verwachtte vijftig kantjes, maar het waren maar zes pagina’s. En heel simpel: ze hebben daar twee weekenden geteld, toen een proefafsluiting en een enquête of de overlast was afgenomen. Zelfs zonder handhaving ging het daar van 284 naar 52 motoren per dag. Het effect was zo duidelijk dat ze de afsluiting daar meteen definitief hebben gemaakt. Een heel simpel kunstje, dat hier eenvoudig op dezelfde manier uitgevoerd had kunnen worden.”

Geen prioriteit

Met hoge verwachtingen schoof de actiegroep dus in februari aan bij een gesprek met wethouder Broeders en de Verkeersalliantie Schellinkhout.

„Daar hebben we de wethouder anderhalf uur aangehoord. Maar hij had het rapport nog niet gelezen en geen plan van aanpak klaar. Geen tijd gehad. Geen prioriteit, zeggen wij dan. Eind maart zou het klaar zijn, maar toen kwam de coronacrisis eroverheen. Nu zijn we straks maanden verder. En als er straks een nieuwe gemeenteraad zit, gaat het misschien wel helemaal niet door. Dat is onze grote angst.”

De actiegroep deed zondag zelf een verkeerstelling en turfde 328 fietsers, 32 wandelaars, 16 brommers, 62 wielrenners en 8 auto’. „Op 5 april, een week eerder, waren er ook nog eens 202 motorrijders per uur. Toen lukte het niet om het aantal fietsers ook nog te tellen, maar dat gaan we komende weekenden zeker doen.”

Lees ook: Omwonenden zijn herrie van motoren op zonnige dagen over de Zuiderdijk bij Wijdenes helemaal zat

De actiegroep heeft inmiddels een mail van wethouder Broeders gekregen waarin hij meldt dat ’het afgelopen weekend niet druk genoeg was om de dijk nogmaals af te sluiten’. „Ik zie niet goed wat er ’rustig’ is aan 300+ fietsers per uur”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Wethouder Jeroen Broeders (Drechterland) na kritiek actiegroep: ’Zuiderdijk is niet van gemeente, hoogheemraadschap gaat over afsluiting’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen