Premium

Ruim een op tien huishoudens op of onder sociaal minimum in Zaanstad en Purmerend

Ruim een op tien huishoudens op of onder sociaal minimum in Zaanstad en Purmerend
Zaanstad / Purmerend

Ruim een op de tien huishoudens in Zaanstad en Purmerend leeft op of onder de grens van het sociaal minimum.

Hoe groot is het probleem? Even wat cijfers: volgens de tweejaarlijkse Armoedemonitor van de gemeente Zaanstad leven 12.800 inwoners van achttien jaar of ouder op of onder het sociaal minimum. Dat is 10,5 procent van alle huishoudens. Dit is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 11,1 procent. Van de 7700 Zaanse huishoudens is de meerderheid alleenstaand (4502 huishoudens). Er leven 3500 thuiswonenden kinderen in armoede in Zaanstad. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde (10,4 versus 8,7 procent).

In Zaanstad is het sociaal minimum vastgesteld op 110 procent van de bijstandsnorm. De hoogte van dat bedrag hangt af van de gezinssamenstelling. Dat was vorig jaar bijvoorbeeld 1128 euro voor een eenoudergezin, of 1612 euro voor een stel per maand. Opvallend is dat bijna de helft van alle minimahuishoudens drie jaar of langer in deze situatie zit. Dat zijn vaak alleenwonenden gepensioneerden of bijstandsgerechtigden.

In Purmerend leefden vorig jaar 7304 van de 80.030 inwoners op of onder de minimagrens - in Purmerend is die grens gesteld op 120 procent van de bijstandsnorm. Dat zijn 4385 huishoudens, 12,2 procent van alle Purmerendse huishoudens. 1554 kinderen onder de 18 jaar woonden in 2019 in een minimahuishouden.

Lees ook: Samantha verborg de gaten in haar legging: ’Ik leef voor mijn kinderen’

Arme wijken

In aantallen wonen de meeste Zaanse minima in Peldersveld, Zaandam-Zuid, Poelenburg en de Rosmolenwijk. Relatief gezien wonen de meeste minimahuishoudens in Poelenburg: bijna e´e´n op de vijf huishoudens leeft daar op of onder het sociaal minimum.

In Purmerend gaat het volgens data van het CBS om de binnenstad en de wijken Stationsbuurt en Overwhere-Zuid, maar het meest in Wheermolen-Oost en Overlanderstraat en omgeving (respectievelijk 12,7 en 13,7 procent van de inwoners heeft een laag inkomen).

Werkende armen

De gemeente Zaanstad richt zich in haar minimabeleid ook specifiek op de groep werkende armen (1400 huishoudens), waaronder zzp’ers, die onder de radar van hulpinstanties blijft. Deze groep maakt weinig gebruik van regelingen waar ze wel recht op hebben. Purmerend zegt net als Zaanstad bekend te zijn met de groep werkende armen (700 huishoudens). Deze groep komt volgens een woordvoerder vaak niet in aanmerking voor de beschikbare voorzieningen, of weet niet waar ze mogelijk recht op hebben.

Lees ook: Sher had voor het grote geld kunnen gaan, maar deed het niet en werd sociaal raadsvrouw

In de komende weken publiceert deze krant verhalen van mensen die in armoede leven. Daarnaast spreken we verschillende hulpverleners over oplossingen. Want er is hulp bij financiële ellende, alleen niet iedereen weet die te vinden.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen