Burgemeester Bruinooge van Alkmaar gaat wel persoonlijk feliciteren, maar lintjes speldt hij later pas op

Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons dagelijks als voorzitter van de Veiligheidsregio vanuit zijn voortuin bij over de coronabestrijding. Een gesprek over de heg heen.

Corona of niet, er worden komende week koninklijke onderscheidingen toegekend.

,,Er is een landelijke richtlijn”, zegt Bruinooge, ,,die we als Veiligheidsregio dus ook hanteren, namelijk dat de lintjes nu niet worden opgespeld. Dat gaat later een keer gebeuren als alles voorbij is. ,,Zelf, in Alkmaar, wilde ik het toch persoonlijk houden. Ik ga bij alle gedecoreerden langs om ze te feliciteren, op dezelfde manier als ik van de week heb gedaan bij dat 65-jarig bruidspaar.”

Bezorgd is hij geraakt door de enquête die de onverschilligheid van veel jongeren blootlegde ten opzichte van de coronamaatregelen. ,,Ik heb dan die skatebanen gesloten, maar daarmee ook een uitlaatklep voor de jongeren. Aan de andere kant wil ik ook het kat-en-muisspel niet meer tussen jeugd en BOA’s. Bij het Cruyffcourt in de Daalmeer hebben we nu gekozen voor borden met de oproep om 1,5 meter afstand te houden.”

Hij heeft ook gelezen dat burgemeesters in het land het kabinet zouden hebben opgeroepen om alle evenementen tot 1 september of 1 oktober te verbieden. Bruinooge weet dat het onderwerp de rond doet onder burgemeesters. ,,Maar er is nog geen standpunt over ingenomen.”

Onder de indruk is hij van het Alkmaarse bedrijf Afpro waar hij gisteren een bezoek aan bracht als voorzitter van de Veiligheidsregio. Deze filterfabrikant gaat mondkapjes maken voor de medische wereld en voor anderen. ,,En ze willen er niet op verdienen. ,,Een groot bedrijf met een groot hart.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen