Petitie gestart: ’Abortuspil moet per post vanwege coronamaatregelen’

© foto dwars groenlinks

Merlin Mulder
Amsterdam

De abortuspil moet in tijden van corona per post verstuurd kunnen worden. Dat vinden verschillende vrouwenrechtenorganisaties. Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks is een online petitie gestart.

Aanleiding is een vrouw die een kort geding aanspande tegen de Staat. Zij wilde haar zwangerschap afbreken door middel van een abortuspil, maar mag haar huis niet uit omdat haar dochter coronaverschijnselen heeft. De regel is dat als iemand corona-achtige verschijnselen heeft, het hele gezin moet thuisblijven. Ze mag dus niet naar de abortuskliniek komen om de pil te ontvangen, die ingenomen moet worden met een arts erbij.

Via een rechtszaak probeerde ze voor elkaar te krijgen de pil per post te ontvangen, maar de rechtbank in Den Haag gaf haar vorige week geen gelijk. Vrouwen moeten voor een abortus naar een abortuskliniek. Ook in tijden van corona, aldus de rechter. De vrouw kijkt of ze nog in hoger beroep hier tegen kan.

Baas in eigen buik

Op internet circuleren allemaal foto’s van vrouwen die ’Ook nu baas in eigen buik’ op hun buik hebben geschreven, referend aan de acties van de Dolle Mina’s. Ze willen zo aandacht vragen voor deze kwestie. Dwars van GroenLinks is een petitie gestart, die meer dan 14.000 keer is ondertekend. Dwars wil dat de Tweede Kamer met een noodoplossing, zoals een spoedwet, komt zodat het recht op abortus gegarandeerd wordt.

Volgens vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann, die deze vrouw bijstaat, is zij niet de enige. Zo is er bijvoorbeeld een ook een vrouw die van een waddeneiland naar Groningen moet reizen om aan zo’n abortuspil te komen. Zo loopt zij onnodig risico om besmet te raken met het virus. Daarnaast is het voor vrouwen in moeilijke thuissituaties nu nog moeilijker om een ongewenste zwangerschap af te breken.

Rechten geschonden

Bureau Clara Wichmann en de vrouwenrechtenorganisatie Women on Waves vinden dat de rechten van vrouwen nu geschonden worden, omdat ze geen gemakkelijke toegang tot abortus hebben.

In bijvoorbeeld Ierland en Engeland mogen vrouwen wel thuis zo’n abortuspil innemen vanwege de coronamaatregelen. In Nederland zou zo’n pil ook prima bij de huisarts afgeleverd kunnen worden of bij de apotheek, vinden de vrouwenrechtenorganisaties.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen