Waarnemend burgemeester Jan Franx van Koggenland: ’Met erehaag zoals in Berkhout heb ik persoonlijk geen problemen’

Franx: „Per uitvaart bekijken wat wel en niet kan.”
© Archieffoto
Berkhout

Een grote erehaag werd afgelopen zaterdag in Berkhout gevormd om afscheid te nemen van de overleden fotograaf Henk de Weerd. Terwijl dit soort samenscholingen volgens de noodverordening eigenlijk verboden zijn, onderstreept Piet Bruinooge, voorzitter van de Veiligheidsregio. „Erehagen zoals die in Berkhout moeten kunnen”, vindt Jan Franx, burgemeester van Koggenland.

In aanloop naar de uitvaart was er overleg tussen de gemeente en de uitvaartverzorger, weet Henks zoon Edwin de Weerd. „Aangezien wij een van de eersten waren die dit wilden doen, was nog niet echt duidelijk wat nou wel of niet mocht. Alles moest natuurlijk wel volgens de richtlijnen van het RIVM verlopen.”

Per keer bekijken

Volgens Franx moet je bij dergelijke evenementen per keer bekijken of het kan. „Allereerst moet een erehaag gemeld worden bij de gemeente. Daarna komen vragen als ’Wat wil de familie?’ en ’Zijn er voldoende handhavers beschikbaar?’ Na afloop evalueer je.”

Hij benadrukt dat het in Berkhout om een uitzonderlijke situatie ging. „In het lintdorp stonden de deelnemers grotendeels op hun eigen erf. Er zat veel meer ruimte tussen dan anderhalve meter.”

Bekijk de beelden: Indrukwekkend afscheid van fotograaf Henk de Weerd met staande ovatie

En: „Mensen hebben de behoefte om afscheid te nemen. Het mag misschien niet, maar als gemeente zijn we in dubio. Als je het goed organiseert, heb ik er persoonlijk geen moeite mee.”

Donderdag komt het Regionaal Beleids Team van de Veiligheidsregio weer bijeen. Dat team adviseert Bruinooge in de coronabestrijding. ,,Dan gaan we kijken hoe we hiermee omgaan, kijken wat verstandig is”, zei Bruinooge eerder tegen het NHD. Franx: „Als hij bepaalt dat het niet meer is toegestaan, dan houden wij ons daar aan. Ik wacht het af.”

Lees ook: West-Friese uitvaartverzorger over mogelijk verbod erehaag als afscheid: ’Gaan ze nou dat laatste stukkie afpakken?’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen