Premium

Hockeyster Bieke Wijnmaalen (Laren) is nu vooral bezig met cijfertjes: ’Eén plus één is overal op de wereld twee’

Hockeyster Bieke Wijnmaalen (Laren) is nu vooral bezig met cijfertjes: ’Eén plus één is overal op de wereld twee’
Bieke Wijnmaalen: ,,Voor iedere dag heb ik een schema met afwisselend krachttraining, werken aan de conditie en yoga.”
© Eigen foto
Laren

Ze werd Europees Kampioen met het Nederlands team O-16 en O-18, Bieke Wijnmaalen (19). Het EK zaalhockey won ze vorig jaar met Laren, waar ze nu haar tweede seizoen op het veld hockeyt. Haar ultieme droom is met Jong Oranje het WK 2021 in Zuid-Afrika winnen en met het ’grote’ Nederlands team de Olympische titel pakken in 2024. ,,Noem mij gerust ambitieus.”

Hoe verliep jouw hockey-carrière?

,,Ik ben geboren en opgegroeid in Geertruidenberg. Als klein meisje begon ik met hockey bij DDHC in Raamsdonkveer, een dorp iets verderop. Daarna speelde ik bij Push in Breda en vervolgens kwam ik bij Den Bosch in de selectie van dames-1 terecht. Al snel bleek dat de kans op speelminuten in de hoofdmacht gering was. Op advies van coach Raoul Ehren ben ik daarom op zoek gegaan naar een andere club. Met Laren klikte het direct. Twee jaar geleden ben ik overgestapt en daar heb ik geen seconde spijt van gehad.”

Kijk eens terug op de nu afgebroken competitie.

,,Onze eerste seizoenshelft in de hoofdklasse hebben we niet naar behoren gepresteerd. Waarbij opviel, dat we tegen ploegen uit de middenmoot en lager matig speelden en tegen topploegen goed voor de dag kwamen. Na de winterstop, waarin we veel met elkaar gepraat hebben, wilden we het roer omgooien. Dat leek aardig te lukken, totdat het corona-virus aan alles een eind maakte.”

Denk jij dat er dit jaar nog gehockeyd wordt?

,,Ik hoop van wel. Want hoe langer het duurt, hoe meer ik het spelletje mis. Ik oefen ook iedere dag een tijdje met mijn stick, gewoon om even het vertrouwde gevoel te hebben. Maar ik heb er een hard hoofd in dat nog gespeeld wordt en begrijp dat er diverse scenario’s op de plank liggen.”

Heb je contact met je ploeggenoten?

,,Niet overdreven veel, wel regelmatig. Er is iedere week op donderdag een teammeeting via Zoom. Dan zien we elkaar, zij het op een scherm, en praten lekker bij.”

Hoe ziet in deze tijd jouw dag er uit?

,,Ik studeer aan de Hogeschool van Utrecht en doe daar de lerarenopleiding wiskunde. Het is een vierjarige opleiding, ik ben in het eerste jaar. Alles online, natuurlijk. Ook geef ik online wiskundeles aan twee brugklassen in het VMBO. Werken met cijfers vind ik leuk, want in de wiskunde staat alles vast. Eén plus één is overal op de wereld twee. Ik woon ook in Utrecht, maar ben sinds het hockey is gestopt bij mijn ouders en broer Tjebbe in Geertruidenberg. Is fijn en daar sport ik veel. Voor iedere dag van de week heb ik een schema met afwisselend krachttraining, werken aan de conditie en yoga. De discipline en motivatie om dat vol te houden heb ik. Als er tijd over is, kijk ik met mijn familie films of series op Netflix. We volgen nu Vikings, we houden allemaal van historie.”

Volg je het nieuws over corona?

,,Bij mijn ouders staat de hele dag de radio aan op NPO-1. Praatprogramma’s op die zender gaan vaak over het virus. Het is interessant om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen. Is ook nodig, want als ik les geef stellen leerlingen er vragen over. Dan wil ik goed geïnformeerd zijn en waar mogelijk antwoorden kunnen geven.”

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen