Nieuwe klanten bij Voedselbank West-Friesland extra snel aan bod vanwege coronacrisis

Bas Lammers bezorgt zijn ingezamelde levensmiddelen bij de voedselbank. Rechts coördinator Han Neef.© Jaap van der Pijll

Leo Blank
Hoorn

De coronacrisis leidt inmiddels tot meer cliënten voor Voedselbank West-Friesland. Per week kloppen vier mensen voor de eerste keer aan voor gratis levensmiddelen. Vooral zelfstandig ondernemers zonder personeel doen een beroep op het vangnet in Hoorn.

Dat meldt coördinator Han Neef. Die toestroom komt niet helemaal onverwacht, vertelt hij: ,,Veel zzp’ers zitten van de ene op de andere dag zonder inkomen. Dan komt de situatie van acute nood snel dichtbij.”

Om de nieuwkomers niet nodeloos lang te hoeven laten wachten geldt een versnelde toelatingsprocedure. Duurt de toetsing in normale tijden drie maanden, vanwege de crisis gelden er amper wachttijden en kunnen mensen vaak al dezelfde dag worden geholpen.

Neef: ,,Eigenlijk moeten nieuwkomers drie maanden lang bankafschriften tonen om na te gaan of ze aan inkomenscriteria voldoen. Daar zien we nu van af. Op vrijdag en maandag doen we beoordelingen. Wie zich op een van deze dagen meldt, gaat dezelfde dag weg met een levensmiddelenpakket dat we speciaal voor hen hebben samengesteld.”

Deen

Dat leidt nu tot een gemiddelde toename van vier adressen per week. Voorlopig is de aanvoer van levensmiddelen voldoende om die stijging bij te houden, aldus Han Neef: ,,Overal zamelen bedrijven en particulieren artikelen in. In supermarkten van Deen staan sinds vorige week bakken waar klanten spullen in kunnen achterlaten. Dat loopt geweldig.”

Maar ook uit andere hoeken komen leveranties binnen. Dinsdagochtend reden twee auto’s volgeladen met etenswaren en andere producten voor bij de Voedselbank West-Friesland in Hoorn. Vanuit Hoogkarspel bezorgde Jaap Braakman een lading die door inwoners bijeen is gebracht in de katholieke kerk. In plaats van de traditionele kermisbrunch kon iedereen afgelopen weekend iets beschikbaar stellen voor de voedselbank.

Ook Bas Lammers uit De Goorn kwam met een volle auto naar Hoorn. Hij startte twee weken geleden bij zijn woning aan de Haver 4 zelf een inzamelingsactie. Pakken koffie en vruchtensap, potten met groenten, zelfs artikelen uit kerstpakketten werden in de plastic bak bij zijn huis gedeponeerd. Maar ook leesboekjes voor kinderen en knuffels.

Zolang de crisis aanhoudt, zet Bas zijn actie voort: ,,En ik krijg navolging. Een vriendin van me in Laren is maandag ook gestart.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen