Kermiscomité Bovenkarspel haalt met ’Kermis Top 100’ 2600 euro op voor afgebrande molen Ceres [video]

Bovenkarspel

Kermiscomité Bovenkarspel heeft met de Kermis Top 100 livestream op Facebook en Youtube 2600 euro opgehaald voor de afgebrande molen Ceres. Dat vertelt Bovenkarspeler Joey Leeuwinga, een van de initiatiefnemers.

Samen met dj Jesper Kruis en host Adriaan de Wit draaide hij maandagmiddag en avond de benefietuitzending aan elkaar. Die ook het afgelasten van de kermis in het dorp een beetje moest goedmaken. „Op het toppunt keken en luisterden er ongeveer tweeduizend mensen.”

De uitzending van het comité, bestaande uit tien leden, was te bekijken op Facebook en Youtube en te beluisteren via Weeff Radio. Kijkers en luisteraars konden deelnemers aan allerlei spelletjes, zoals Radje draaien met Jasper Smit en het raden van de nummer 1 hit. Jur Kruis en Joost Feij gingen op pad om de prijzen, zoals een taart van bakkerij Botman, te bezorgen. Tijdens de uitzending belden de hosts ook even met Dirkjan de Wit, een comitélid dat vanwege het coronavirus vast zit in het Spaanse Valencia.

’t Ruftenlied

De top 100 werd in een krappe week samengesteld, op basis van tweehonderd ingezonden formulieren met daarop persoonlijke kermis-top-tiens. Uiteindelijk was het de overleden oprichter van het comité, Cor Duijs, die bovenaan de top 100 stond met het nummer dat hij ongeveer vijftien jaar geleden maakte met Los Onderdikos: ’t Ruftenlied.

Molenaar Johan Ooijevaar heeft een tijdje meegeluisterd via zijn telefoon. Zijn dochter appte hem af en toe de tussenstand door. „In de molenaarsapp hadden we het erover: wat een fantastische actie. Mooi dat jonge mensen zich inzetten voor de molen. Geld is namelijk een groot probleem.”

Pubquiz

De kermisstream is niet de eerste actie die is georganiseerd om geld op te halen voor molen Ceres. Eerder werd er bijvoorbeeld al een online pubquiz georganiseerd. Verschillende supermarkten Deen en Lidl hebben cheques overhandigd. „Al met al gaat het om tienduizenden euro’s.” Dat geld wordt gebruikt om vereiste reparaties te doen. Ooijevaar: „Ik ben nu bezig met het maken van raampjes. De materialen daarvan koop ik van dat geld.”

Lees ook: Krabbel na krabbel komt het hout van de molen Ceres in Bovenkarspel weer tevoorschijn

Over de voortgang wat betreft de wederopbouw van de molen zegt Ooijevaar: „Het bestek om de molen op te knappen is klaar. Dat gaat nu naar een molenmaker, die er een prijs aan hangt. Zodra die opgaaf bekend is gaan de molenaars verschillende subsidies aanvragen, bij het rijk, de provincie, het molenfonds en meer.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen