KNVB biedt toch ruimte voor promotie of degradatie in voortijdig gestopt amateurvoetbal, VIOS en JVC dienen zeker verzoek in

Dennis van Duin (l) en Kenny Gerssen bij VIOS tegen FC Den Helder© Archieffoto

Ruud Ramler
Schagen

De besturen van tweedeklasser VIOS en JVC, dat een niveau lager de scepter zwaait, hebben de KNVB om promotie verzocht. De voetbalbond bracht die mogelijkheid per brief bij alle amateurclubs onder de aandacht. Reageren kan nog tot 1 juni waarna de aanvragen in behandeling worden genomen.

Op zich geen nieuwe gang van zaken. Jaarlijks staat het clubs, los van zelf afgedwongen promotie rechtstreeks of via nacompetitie, vrij om de bond te vragen een klasse hoger of lager te worden ingedeeld. Dit keer is sprake van een andere situatie omdat aanvankelijk vanuit Zeist het bericht kwam dat er in het door de coronacrisis plotseling gestopte amateurvoetbal geen sprake zou zijn van promotie of degradatie. Omdat er wegens fusies, wijzigingen van wedstrijddagen en het verdwijnen van clubs toch plaatsen beschikbaar zullen komen in de de verschillende competities werd het recht dat alleen voor teams in de A categorie geldt andermaal actueel.

Bij de meeste clubs die op basis van de prestaties in het voortijdig afgeblazen seizoen in aanmerking zouden kunnen komen, heeft de brief uiteraard alle aandacht. Doorgaans, zo leert een rondje langs de velden, staat het op de agenda van de eerstkomende bestuursvergadering. Met in alle gevallen een belangrijke stem voor de mening in de technische staf en spelersgroep.

Die was ook in Warmenhuizen bepalend, zegt voorzitter JaapJan Swan. ,,Binnen de selectie leeft absoluut de wens om te promoveren. Tegenstanders met meer voetbal in de ploeg liggen de groep goed.’’ VIOS heeft met een verliespunt achter de koploper en een periodetitel op zak argumenten om te overtuigen.

JVC zal de kaart van koploper ook spelen. DWOW moet het in dezelfde derde klasse nog serieus bespreken maar de eerste gedachte is geen verzoek in te dienen. Een afdeling lager verschillen bij Con Zelo de meningen. Schagen United zou graag in aanmerking komen maar moet dat intern nog officieel bespreken. Callantsoog ook, maar dan gaat het om de mogelijkheid om degradatie aan te vragen uit de vierde klasse die een maatje te groot was . Bij Vesdo wordt op korte termijn de zwaarwegende mening van staf en selectie gepeild.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.