Premium

’Eerste scheur in constructie van AZ-stadion waarschijnlijk al in januari 2007’, meldt eindrapport van onderzoekers

’Eerste scheur in constructie van AZ-stadion waarschijnlijk al in januari 2007’, meldt eindrapport van onderzoekers
Het stadion van AZ met het ingestorte dakdeel in augustus vorig jaar.
© Foto ANP
Alkmaar

Het instorten van het dak van het stadion van AZ was een kwestie van tijd. Die conclusie kan gerust worden getrokken na het lezen van het eindrapport van Royal HaskoningDHV, het ingenieursbureau dat onderzoek deed naar de oorzaken van het ongeluk.

Al een half jaar na de ingebruikname van het stadion is een scheur ontstaan in een van de verbindingen in de dakconstructie, meldt het rapport. Die conclusie trokken de onderzoekers na het bestuderen van de brokstukken.

Het stadion werd in augustus 2006 in gebruik genomen. Kort daarna, waarschijnlijk bij een storm op 18 januari 2007, is de scheur ontstaan ‘omdat de lassen te dun waren uitgevoerd’.

Vijftig procent

Een van de (niet verrassende) hoofdconclusies in het rapport is verder dat de verbinding van het ingestorte dakdeel op alle mogelijke manieren verzwakt was. Het ging daarbij om de verbinding van een ‘bovenregel’.

‘Door te dunne lassen was de capaciteit naar schatting met vijftig procent verminderd’, schrijft Royal Haskoning. ‘Bovendien was het ontwerp van die verbinding niet goed én was de verbinding al verzwakt doordat andere lassen eerder al bezweken waren.’

Zaterdag 10 augustus

Op zaterdag 10 augustus vorig jaar kwam tijdens een hevige storm een deel van het stadiondak naar beneden. Er waren op dat moment geen activiteiten in en rond het stadion en er vielen geen slachtoffers. AZ kon vervolgens maandenlang niet in het stadion voetballen en week voor de thuiswedstrijden uit naar Den Haag.

(Lees hier alle berichten over het ingestorte dak)

Onthutsende boodschap

AZ nam Royal Haskoning in de armen om onderzoek te doen naar de oorzaken. Drie weken na het ongeluk kwam het bureau met een eerste rapportage. De onthutsende boodschap: bij de bouw van het stadion waren van begin tot eind fouten gemaakt.

Zo was het ontwerp van de verbindingen niet goed genoeg, deugden niet alle berekeningen en werden vervolgens bij de bouw de lasverbindingen ook nog eens te dun uitgevoerd. Ook was niet voldoende rekening gehouden met neerwaartse windbelasting op het dak.

Camerabeelden

In de maanden daarna is Royal Haskoning verder onderzoek gaan doen. Camerabeelden van het moment van instorten werden bestudeerd. De ontwerpberekening werd geanalyseerd. De lassen werden op alle mogelijke manieren beoordeeld, er werd windtunnelonderzoek gedaan en er werden detailanalyses van de verbindingen gemaakt.

De belangrijkste conclusies in het eindrapport komen overeen met de voorlopige conclusies die eind augustus, drie weken na het ongeluk, werden gepresenteerd. Zo werd toen bijvoorbeeld ook al gezegd dat ‘door eerdere stormen de constructie verzwakt was’. Dat is nu verder gepreciseerd.

Meteorologische gegevens

Uit analyse van de brokstukken bleek dat de eerste scheur al vrij snel na de opening moet zijn ontstaan. Bij het bekijken van de meteorologische gegevens kwamen de onderzoekers uit op de storm van 18 januari 2007. In de periode van 2006 tot nu was dat de eerste dag met zo’n hevige storm en bovendien de dag met de zwaarste storm in die bijna vijftien jaar.

De scheur die toen ontstond ‘heeft corrosie en laag-cyclisch vermoeiing tot gevolg gehad, waardoor de capaciteit van de verbinding nog verder werd gereduceerd’, schrijft Royal Haskoning.

De storm op 10 augustus vorig jaar was flink (windkracht 8), maar was bepaald niet de hevigste storm sinds de oplevering van het stadion. In het rapport wordt gemeld dat er liefst 37 dagen zijn geweest waarop het harder stormde – met 18 januari 2007 dus als uitschieter.

Gebruikt materiaal

In de weken na het instorten van het dak werd er volop gespeculeerd dat het gebruikte materiaal van de constructie niet goed genoeg was. Het onderzoek heeft daar geen bewijzen voor gevonden. Kwaliteit en dikte van het materiaal hebben geen rol gespeeld, menen de onderzoekers.

Datzelfde geldt voor het aanbrengen van zonnepanelen op het dak. Ook met het extra gewicht van de zonnepanelen bleef het gewicht van het dak lager dan waarmee bij het ontwerp rekening was gehouden.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen