Premium

Van AZ-iconen Hugo Hovenkamp, Barry van Galen en Kees Kist mag het voetbalseizoen als beëindigd worden beschouwd

Van AZ-iconen Hugo Hovenkamp, Barry van Galen en Kees Kist mag het voetbalseizoen als beëindigd worden beschouwd
Barry van Galen: ,,Persoonlijk zeg ik: stoppen met die handel.”
Alkmaar

Voor de AZ-iconen Barry van Galen, Hugo Hovenkamp en Kees Kist mag het seizoen per direct worden afgeblazen. Dan maar niet strijden om de derde landstitel uit de clubgeschiedenis, ook al is de Alkmaarse club medekoploper met Ajax. „Voetballen? Laten we eerst maar even allemaal gezond worden.”

Praten over voetbal, Hugo Hovenkamp doet het ’t liefst 24 uur per dag. Maar al wekenlang staat zijn hoofd er niet naar, de reden mag duidelijk zijn. Op de vraag of AZ, ijs en weder dienende, niet gewoon alles op alles moet zetten om het seizoen af te maken en de titel te bemachtigen, zegt de aanvoerder van het kampioenselftal van 1981: „Voor de eerste keer in mijn leven heb ik geen mening over voetbal.”

Natuurlijk, zegt Hovenkamp (69) met klem, zou hij het liefst ’morgen weer aan de gang gaan’. Wedstrijden kijken, in het ’echt’. De ex-international maakt deel uit van het scoutingsapparaat van AZ, vandaar. „Maar laten we in hemelsnaam eerst zorgen dat iedereen weer gezond is en dat we het virus onder controle hebben. Het voetbal interesseert me geen moer.”

Barry van Galen, cultheld van het Alkmaarse legioen, kan zich vinden in de woorden van Hovenkamp. Wat de Haarlemmer betreft wordt het seizoen per direct gecanceld. Een eventuele titel zou er één zijn zonder glans: „Voor wie speel je nog? Als er wordt gevoetbald, is dat voor lege tribunes. Daar is toch geen klap aan? Ik wilde als voetballer voor volle stadions spelen. En als je kampioen wordt, mag je dat niet eens vieren. Persoonlijk zeg ik: stoppen met die handel.”

Van Galen ziet het bovendien niet voor zich hoe de KNVB de bal in juni weer wil laten rollen. „Niemand heeft wedstrijdritme! Als je op het scherpst van de snede wilt voetballen, zul je keihard in groepsverband moeten trainen en een flink aantal oefenwedstrijden moeten spelen. Daar is helemaal geen tijd voor. Iedere voetballer weet dat het balgevoel in de eerste maand dramatisch is, een goede voorbereiding kost anderhalve maand.”

Groepsvorming

Dat zijn voetbaltechnische problemen. Als er echt gevoetbald gaat worden, zal de kans op de door het RIVM zo afgeraden groepsvorming toenemen. Voor AZ zou het eerste duel gelijk een thuiswedstrijd tegen Feyenoord betekenen. „Daar ga je al”, roept Van Galen. Hij geeft een voorbeeld. „Ik ben een paar dagen geleden 50 geworden. Wat denk je: zitten er op een gegeven moment veertien man bij mij thuis. Gelukkig stapten de mensen vanzelf op. Maar hoe doe je dat met grote groepen voetbalsupporters?”

De sportman in Kees Kist (67) vindt het ’doodzonde’ als AZ de jacht op de derde landstitel zou moeten staken („We speelden dit seizoen het beste voetbal”), maar het is in zijn ogen de enig juiste beslissing. „De artsen en verplegers op de intensive care vechten 24 uur per dag om mensen in leven te houden. En dan vindt de KNVB doodleuk dat er gevoetbald moet worden. Zodat mensen onnodig risico moeten nemen besmet te worden en de kans lopen op die bomvolle ic’s terecht te komen. Dat valt niet te rijmen.”

Als het seizoen daadwerkelijk wordt afgeblazen, dan moeten er nog wat knopen worden doorgehakt. De eindrangschikking bijvoorbeeld, plus de te verdelen gelden van deelname aan Europees voetbal. Uit te keren aan alle achttien (of twintig) eredivisieclubs? Van Galen: „Onzin. Ajax en AZ moeten gewoon de poet uit de Champions League verdelen. Daar hebben ze toch voor gespeeld?” Kist: „Dat zou misschien niet helemaal eerlijk zijn tegenover Feyenoord. Ik zeg: verdelen onder de topzes, met een verdeelsleutel. Anders is het hele seizoen voor niets geweest.”

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen