Afsluiting haven Volendam ’historisch’; ongekende rust tijdens paasweekend; haven Edam laat ligplaatshouders wel in en uit

Een botter blokkeert het havengat van Volendam.© Foto Richard Walraven

Volendam

Het is ongekend rustig deze Pasen in de haven van Volendam. De haveningang in Volendam is sinds vrijdag geblokkeerd met een vissersschip.

Een buitenkans om te genieten van de vrije aanblik van de VOC-replica de Halve Maen die ligt te glimmen in de zon.

De gemeente heeft de havens van Edam en Volendam fysiek afgesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Volendam kan niemand de haven in het centrum in of uit. Ligplaatshouders in Edam mogen er wel in en en uit, zegt havenmeester Kees Zeekant.

Zeekant beaamt desgevraagd dat het in Volendam een historische afsluiting betreft. ,,De laatste keer dat de haven werd afgesloten om publiek te weren was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen hadden de Duitsers toen schepen afgezonken in het havengat.’’

De rust aan de binnenhaven is onwerkelijk. Zeekant: ,,Heel Nederland is op dit moment onwerkelijk. Dat heeft te maken met een onzichtbaar iets, dat coronavirus.’’

Dat de haven in Volendam hermetisch is afgesloten heeft volgens Zeekant te maken met het feit dat er vorig weekend onvoldoende afstand in acht werd genomen. ,,Dat kan niet in een haven die in het stadscentrum ligt.’’ De regels in Edam zijn soepeler, omdat het daar langs de haven volgens hem ’doods’ is.

Volgens de havenmeester wordt het toegangsverbod voor de pleziervaart breed geaccepteerd. ,,Niemand reageert boos. Er is begrip voor, ook al gaat het ten koste van heel veel.’’

De gemeente Edam-Volendam neemt de maatregel om het vaarverkeer tijdens het paasweekeinde weren. Na de paasdagen zal bekeken worden of de maatregel wordt voortgezet.

De pleziervaart vanuit de grotere Marina Haven in Volendam kon overigens vrij in en uitvaren. Hier geldt de maatregel niet.

Zoals bekend heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier alle sluizen en bruggen afgesloten. Dat geldt bovendien voor de zelfbedieningssluizen.

De maatregelen passen in het overheidsbeleid. Op advies van het RIVM riep premier Mark Rutte de bevolking op om Pasen thuis door te brengen. Dat betekent dat het ook niet de bedoeling is dat mensen een stukje gaan varen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.