Clown Lela vrolijkt bewoners Nicolaas in Lutjebroek op zonder binnen te komen

Tanja Koopen
Lutjebroek

Met haar mimiek en improvisatie vrolijkte clown Lela vrijdag bewoners van verpleeghuis Nicolaas in Lutjebroek op.

Al ruim 15 jaar speelt Maretty van den Mosselaar als Clown Lela vanuit haar bedrijf 'Verhip' met grote regelmaat in verschillende verpleeghuizen in West Friesland. Zij is gespecialiseerd is in het aangaan van speels contact met iedereen waarbij contact middels taal niet ( meer) de eerste weg is.

Contact

Lela gebruikt haar lichaamstaal, haar mimiek, kleur, ritme en muziek, op zoek naar werkelijk contact met haar publiek. Maar vier weken terug stopten de bezoekjes, zowel van de clown als van familie en anderen.

Deze benadering waarbij de clown op een speelse manier diepere emoties, reacties en herinneringen weet op te roepen, spreekt erg aan. Het draagt bij aan plezier, ontspanning en een aangename sfeer op de afdeling.

Samen met locatiemanager Pera Oudt en teamleider Yvonne van Houten zocht Van den Mosselaar naar een mogelijkheid om wél te spelen voor de mensen op de gesloten afdelingen van Nicolaas in Lutjebroek. Onder strikte voorwaarden natuurlijk want we gaan geen besmettingsgevaar creëren.

Voor het raam

En dat lukte vrijdag. Bewoners en verzorgenden zaten al klaar voor het raam. Clown Lela lapte 'op theatrale wijze' de ramen, dat bracht veel vrolijke en speelse momenten van contact. Vervolgens bestempelde ze het pas gewassen raam met handen en kussen. Aan de andere kant van het raam een bewoner die daar enthousiast in mee deed.

Ze speelde haar liedjes op haar minitrompet en toen binnen het bovenlichtje open werd gedraaid was het geluid ineens ook daar hoorbaar Er werd meegezongen. De bewoners genoten, zwaaiden, zongen, lachten en daar genoten ook de verzorgenden weer van. Een heerlijk moment van ontspanning.

Zelfs een een familielid dat op moment contact zocht met oma, genoot via face-time samen met oma het clownsbezoek buiten.

Zonder werk

Oudt: ,,Wij zijn heel blij dat Maretty op deze manier heeft kunnen spelen. Zoals zij 4 weken geleden ineens zonder werk zat, zaten wij ineens zonder vermaak. Activiteiten zijn gestopt en ook alle artiesten afgebeld. Hoewel we de dagbesteding nu op een andere manier organiseren door de activiteitenbegeleiders op de afdeling te laten werken, missen we toch af en toe die ’speciale’ activiteit. Toen Maretty met het voorstel kwam om voor de ramen te spelen, besloten we het een kans te geven. We waren benieuwd. Zou het lukken om écht in contact te komen met de bewoners via een dicht raam?’’

Maar die zorg bleek overbodig. Bewoners werden met stoel of bed voor het raam gezet en al snel was het alsof er helemaal geen raam tussen zat. Bewoners hebben genoten, aldus een verzorgende.

Binnenkomen

Deze vorm van clownsbezoek is jaren geleden ontwikkeld onder de naam "Mag ik even binnenkomen" . Letterlijk binnenkomen in de huiskamer van de bewoners kan nu niet, wel kon Lela als vanouds binnenkomen in de harten van de mensen. Dat was trouwens geheel wederzijds.

Van den Mosselaar: ,,Wat een cadeau om dit zo te mogen doen, ik heb het in de afgelopen weken écht gemist. Dit is niet alleen een Goede vrijdag, dit is de beste Vrijdag in jaren.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen