Premium

Vernieuwde kruising Zaanenlaan-Rijksstraatweg in Haarlem wordt snel rollatorproof

Vernieuwde kruising Zaanenlaan-Rijksstraatweg in Haarlem wordt snel rollatorproof
Tineke Mensink krijgt goed nieuws. ,,Het wordt netjes’’, belooft Klaas van der Voet van Compeer Infra.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Met haar rollator loopt de 80-jarige Haarlemse Tineke Mensink hele einden. Vanuit haar woning aan de Zaanenlaan in Haarlem wandelt ze zelfs naar Schalkwijk. Maar haar loopje naar de Dekamarkt even verderop, is sinds kort een kleine beproeving geworden.

De kruising van de Zaanenlaan met de Rijksstraatweg en de Zaanenstraat is onlangs gereconstrueerd.

Lees ook: Werk aan Rijksstraatweg in Haarlem verschoven van Zaanenlaan naar Jan Gijzenkade

Blij werd de Haarlemse daar niet van. Sommige van de stoepranden bij het kruispunt zijn na de herinrichting namelijk hoger geworden, waardoor het vooral met een rollator vol boodschappen moeilijk lopen is. Kwaad belde Mensink deze week de krant.

Ook over de stoep tussen haar woning en de Rijksstraatweg is ze sinds kort niet meer te spreken, blijkt als we van haar huis naar het verfoeide kruispunt wandelen. Door de oneffenheden in het trottoir moet ze daar met haar rollator nu zigzaggen.

Terwijl ze op de stoep naar eigen zeggen ook regelmatig voorbij wordt gezoefd door fietsers. ’Catastrofaal’ noemt ze het. „Ik heb veel klachten”, klinkt het kordaat.

Na wat zigzaggen komt Mensink aan bij het kruispunt. De lage stoepjes lijken makkelijk te bedwingen, maar schijn bedriegt. „Naar boven is het soms niet te doen”, vertelt Mensink. Ze laat het met haar rollator zien en dan zit deze nog niet eens vol boodschappen.

Ondertussen lopen ook mannen in oranje hesjes rond op het kruispunt. Klaas van der Voet van Compeer Infra is een van hen. Hij vertelt dat sommige stoepbanden daar slechts tijdelijk liggen. Ze zijn neergelegd, omdat niet al het gewenste materiaal voorradig was. Volgende week worden ze vervangen door de juiste exemplaren, belooft hij.

„Oh, dat wist ik niet!”, reageert de 80-jarige op het goede nieuws. Ze had weliswaar de gemeente Haarlem gebeld om haar beklag te doen over de stoepen, maar hoorde toen niet dat die vermaledijde stoepranden daar maar een paar weken zullen liggen. „U was waarschijnlijk bij het verkeerde loket. Het wordt netjes”, belooft Van der Voet. Hij vertelt dat ook een andere bewoonster van de Zaanenlaan had geklaagd over de stoepranden.

De situatie rond het kruispunt heeft bij Mensink veel losgemaakt. Ze noemt zichzelf ’een bijdehante kraai’. Ze zegt waar het op staat. „Met bejaarden moet meer rekening worden gehouden!”

Mensink spreekt over ouderen die nog ’bietenpulp’ moesten eten vanwege de armoe en na de Tweede Wereldoorlog het land opbouwden. Zo wordt maar aangenomen dat ook zij de weg op internet weten, terwijl dat volgens de Haarlemse niet zo is.

Ze heeft geen kinderen die haar daarbij kunnen helpen. Ze noemt als voorbeelden tv-reclames voor goede doelen, waarbij slechts de website wordt vermeld en niet het telefoonnummer.

Of Van der Voet en zijn mannen ook een kijkje gaan nemen bij de Pijnboomstraat, even verderop, want ook daar is het lastig oversteken met rollator, oppert Mensink. Ze loopt weer naar huis. Oversteken doet ze verderop op de Zaanenlaan, zodat ze geen last heeft van de stoepranden.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen