Wegvallen riviercruises en ander toerisme nekt Events Holland: acht man op straat, zeventig toergidsen gedupeerd

Vorig jaar bracht Rob van Loon trots een leerboek voor jonge ondernemers uit, om zijn kennis en kunde te delen. Nu heeft hij door het wegvallen van toerisme door corona voor zijn bedrijf Events Holland het faillissement moeten aanvragen.

Vorig jaar bracht Rob van Loon trots een leerboek voor jonge ondernemers uit, om zijn kennis en kunde te delen. Nu heeft hij door het wegvallen van toerisme door corona voor zijn bedrijf Events Holland het faillissement moeten aanvragen.© Foto Marcel Rob

Eric Molenaar
Zwaag

Events Holland, het bedrijf dat vanuit Zwaag voor bijna duizend gezelschappen per jaar evenementen en groepsreizen verzorgde, is vrijdagmiddag failliet verklaard. Het is ten onder gegaan door de coronacrisis.

Eigenaar Rob van Loon (39) had zelf bij de rechtbank het faillissement aangevraagd. Hij ziet doorgaan als kansloos, omdat er tot diep in de zomer geen enkel uitzicht is op omzet. Of er een doorstart zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Donderdagavond stelde hij de zeven mensen die hij op de loonlijst heeft persoonlijk op de hoogte. ,,Via Skype, heel raar.’’

Vrijdag kregen andere betrokkenen het nieuws te horen, onder wie zeventig toergidsen, die als ZZP’er een of meer dagen per week klaarstonden om groepen te begeleiden. Vrijdagmiddag werd het faillissement uitgesproken.

Van Loon, die in de crisis van 2008 zijn bedrijf begon, heeft het in de coronacrisis zien stranden.

Het zag er begin maart nog zo rooskleurig uit. ,,2020 zou mijn jaar worden!’’ Van Loon had afspraken met de Amerikaanse reder Viking River Cruises, dat er dit jaar 55 riviercruiseschepen naar Hoorn zouden komen, verspreid over het seizoen. Voor 8500 van de passagiers had hij ook dit jaar in de Hoornse binnenstad 75 gastadressen geregeld, voor een ’home hosted visit’ met koffie en stroopwafels. Het nieuws dat Viking alle cruises tot 1 mei had opgeschort was half maart, twee weken voor het toeristenseizoen zou losbarsten, een ’heftige klap’. Het verbod op bijeenkomsten tot 1 juni was de genadeslag.

Hulpmaatregelen van de overheid zijn voor Events Holland geen uitkomst. Rob van Loon: ,,In de winter bereiden we volop voor en investeren we vooruit. Winst maken we alleen in april, mei, juni en dan nog september en oktober. Als seizoensgebonden bedrijf missen we nu de omzet, de marge en winsten van waaruit we gezond kunnen doordraaien. Een extra forse lening met terugbetaling zou een uitzicht op een gezonde toekomst feitelijk geheel blokkeren. Ik heb er alles aan gedaan om te kijken of we toch door konden, maar dit jaar is gewoon volledig weg.”

Van Loon had onder de paraplu van Events Holland onder meer activiteiten vanuit Hoorn Events, Enkhuizen Events, Events Waterland, Egmond Events, HOF Events Alkmaar, Scooter Events, Events Texel en Amsterdam for Groups. Hij was marktleider in Noord-Holland boven Amsterdam, met name voor wat betreft riviercruise en touroperating, en werkte samen met meer dan 200 bedrijven in de toeristische en recreatieve branche. In 2011 kreeg zijn bedrijf de Runner Up Award op het Westfries Ondernemersgala.

Wat er nu gaat gebeuren weet hij ook niet. ,,Stefan Lasonder is als curator aangesteld. Voor mij is deze film ook nieuw. Ik hoop dat alles wat ik heb opgebouwd links- of rechtsom kan worden voortgezet. Maar wat mijn rol daarin kan zijn, weet ik ook niet. We proberen eerst zo goed mogelijk dit faillissement in goede banen te leiden.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen