Premium

Motorclubs in mineur na afsluiting Zuiderdijk tijdens paasweekend, protestgroep even opgelucht

Motorclubs in mineur na afsluiting Zuiderdijk tijdens paasweekend, protestgroep even opgelucht
Jakob Wiltjer naast zijn motor.
© Foto aangeleverd
Venhuizen

„Dat omwonenden van de Zuiderdijk overlast van motorrijders ervaren, speelt al heel lang”, zegt Jakob Wiltjer van Enkhuizer Motor Club (EMC). „Het lijkt erop dat de Actiegroep Overlast Zuiderdijk de coronacrisis aangrijpt om de discussie weer eens op te werpen.” Dat vinden motorclubs Route 506 en MC West-Friesland ook.

Motorclubs in de regio West-Friesland weten allemaal van de berichten over motoroverlast af. ,,Maar het geluid van motoren op de Zuiderdijk is er altijd geweest. En dit heeft toch niets met de huidige coronaproblematiek te maken?”,, zegt Wiltjer. Zijn motor is bovendien gekeurd op het geluid. „Ik veroorzaak geen overlast” Het bestuur van Route 506 voegt toe: „Wanneer iemand eropuit gaat met een motor, auto, fiets of lopend en afstand houdt, dan moet dit geen probleem zijn.”

Ook benadrukken de clubs dat de eerste ’mooie weekenden’ van het jaar altijd drukker zijn andere weekenden.

Vóór handhaving

Ja, de clubs erkennen dat het gedrag van een klein groepje motorrijders wel valt te verbeteren. „Daarom zijn wij voor handhaving. Zo kan iedereen die wegenbelasting betaalt, gebruik maken van alle Nederlandse wegen, dus ook de Zuiderdijk. De clubs wijzen naar de manier waarop Duitsland geluidsoverlast door motorrijders aanpakt. „Daar kom je misschien de eerste berg over met een lawaaierige motor, maar bij de tweede berg word je aangehouden. En je mag pas verder rijden als je een decibelkiller op je motor hebt.”

Route 506 probeert samen met de Motor Actie Groep (MAG) alle motorrijders in Nederland te attenderen op goed rijgedrag. „We hebben daarom ook borden aangevraagd voor de Zuiderdijk. Die motorrijders daaraan moeten herinneren.”

Pak en helm

Wiltjer legt verder uit dat de kans dat motorrijders corona verspreiden zeer klein is. ,,Ze hebben een dik pak aan en een helm op die hun gezicht afsluit.” Toch besloot voorzitter Piet Bruinooge van de Veiligheidsregio de Zuiderdijk aankomend weekend af te sluiten. Zijn de clubs bang dat er nog meer wegen worden afgesloten? „Dat zou erg kortzichtig zijn. Dan verplaats je het probleem.”

De clubs vinden dat de actiegroep zichzelf provocerend opstelt. Leden zouden bijvoorbeeld midden op de weg lopen en dreigen om grind of spijkers te gaan strooien. Verder wordt zo'n beetje elke motor die over de Zuiderdijk rijdt, geteld en gefilmd. ,,Doen ze dat ook met wandelaars en wielrenners?’’

Motorclubs in mineur na afsluiting Zuiderdijk tijdens paasweekend, protestgroep even opgelucht
Motorrijders op de Zuiderdijk afgelopen weekend.
© Foto Marcel Rob

EMC heeft haar leden laten weten waar zij wel en niet mogen rijden aankomend weekend: ,,Rijd alleen en zoek de drukte niet op.”

Route 506 en MC West-Friesland zeggen tot slot: „Van een afsluiting mag geen sprake zijn als er niet eerst gehandhaafd wordt, zodat de kleine groep veroorzakers het niet voor elke motorrijder verpest!”

Tellen en enquête

Actiegroep Overlast Zuiderdijk gaat dit weekend zelf verkeerstellingen uitvoeren en een enquête uitzetten over de overlast van motoren en auto’s voor, tijdens en na de afsluiting van de dijk.

De actiegroep - waarvan de vertegenwoordigers niet met naam en toenaam in de krant willen - haalt even opgelucht adem nu de Zuiderdijk tussen Hoorn en Broekerhaven dit paasweekend dichtgaat. ,,Maar de kans is groot dat we na het weekend weer aan de goden overgeleverd zijn en de ellende weer net zo hard terugkomt.’’

In 2020 zou de gemeente Drechterland een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren om (doorgaand) gemotoriseerd verkeer te weren op de dijk. Een poging van Gemeentebelangen om dit onderzoek naar voren te halen, werd afgeschoten. Door de coronacrisis vreest Actiegroep Overlast Zuiderdijk dat dit opnieuw op de lange baan geschoven wordt.

Daarom wil de actiegroep zelf het heft in handen nemen. Met een verkeerstelling en een enquête over de ervaren overlast, in relatie tot de ervaren overlast van motoren en auto’s voor, tijdens en na de afsluiting, hoopt de actiegroep de gemeente Drechterland te overtuigen. ,,Als het aantal motoren en de overlast beide voldoende afnemen, kan het besluit genomen worden om de dijk definitief af te sluiten.’’

Totaalverbod

Lia Blauw, bewoonster van de Zomerdijk in Spanbroek, pleit voor een landelijk motorrijverbod. ,,Ook wij hadden zondag extreme hinder van motorrijders, veel meer dan normaal in het weekend’’, reageert zij op de afsluiting van de Zuiderdijk. ,,Een deel van de burgemeesters is bang dat motorrijders nu alternatieve routes gaan zoeken. Het lijkt mij daarom zinvol om het motorrijden voorlopig helemaal te verbieden.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen