Premium

Silvia Bruin verkoopt al 22 jaar mondkapjes, nu wordt ze erop afgerekend als ’profiteur’

Silvia Bruin verkoopt al 22 jaar mondkapjes, nu wordt ze erop afgerekend als ’profiteur’
Silvia Bruin is druk met bestellingen van partijen beschermende producten, zoals mondkapjes.
© Marc Moussault
’t Veld

Silvia Bruin heeft al 22 jaar een bonafide groothandel in onder meer mondkapjes. Nu die net als desinfecterende handgel en andere beschermingsmiddelen letterlijk roofgoed zijn, wordt ze er keihard op afgerekend.

Net als zovelen werkt de onderneemster in relatiegeschenken en bedrijfskleding al weken thuis in ’t Veld. Tussen haar vier nu niet naar school gaande kinderen. „Ineens een telefoontje van iemand die ik niet ken. Binnen gehoorsafstand van mijn kleintjes werd ik uitgemaakt voor profiteur en uitgescholden.”

Gratis uitdelen

Ook op sociale media krijgt ze lelijke reacties. ’Deel ze dan gratis uit bij een huisarts ofzo’, bijt iemand haar toe, en dat is dan nog een milde bijdrage. „Ik ontkom er niet aan dat de prijzen stijgen. Mijn producten komen uit China. Alleen het vervoer is al een stuk duurder dan voorheen, door de problemen die de luchtvaart heeft vanwege de coronacrisis.”

Bruin benadrukt dat ze ’altijd al’ mondkapjes verkocht. „En ook beschermende kleding, waar bijvoorbeeld het bedrijfslogo op gedrukt kan worden. De mondkapjes komen van dezelfde importeur. Daar koop ik ze al zo lang dat ik niet twijfel aan de betrouwbaarheid.”

Zelf schrikt ze ook van de prijsontwikkeling in coronatijd. „Voor een wegwerppak betaalde je twee maanden geleden twee euro, nu kost zo’n pak vijf euro. Plastic handschoentjes zijn inmiddels zo duur, die durf ik niet eens meer aan te bieden. Daarmee gooi ik mijn naam te grabbel. Als ik me al opgelicht voel, geldt dat natuurlijk ook voor mijn klanten.”

Dubbel

Het is dubbel, erkent de 45-jarige Noord-Hollandse. Aan de ene kant helpt de handel in beschermende spullen de schade door het instorten van de relatiegeschenkenbusiness nog enigszins te beperken. „Natuurlijk. Maar ik ben er pas reclame voor gaan maken op sociale media toen iemand die ik mondkapjes had geleverd daarop aandrong.”

„Tot dan toe leverde ik alleen aan vaste klanten. Deze zelfstandige in de zorg die veel werkt met patiënten met de longziekte copd wees me erop dat veel kleinere zorginstellingen zitten te springen om mondkapjes en dergelijke. Ik lever nu ook aan bijvoorbeeld beveiligers in winkels, uitvaartondernemers en huisartspraktijken.”

Bij de kleinst mogelijke bestelling van vijfhonderd mondkapjes rekent Bruin 1,34 euro per ’chirurgisch mondneusmasker’. De kapjes zijn van de zogenoemde categorie 2. „Goed genoeg om een kwartier veilig te zijn. In die tijd kun je best veel doen in bijvoorbeeld een verpleeghuis.”

Schandalig

Schappelijke prijs, gelet op de huidige markt, vindt uitvaartondernemer Peter de Haan, een klant van Bruin. „Ik krijg ze ook aangeboden voor twee euro, 5,50 euro en zelfs voor een tientje per stuk. Schandalig dat mensen rijk willen worden door verkoop van zoiets belangrijks dat nu schaars is in de hele wereld.” De Haan laat zijn personeel uit voorzorg mondmaskers dragen. „Volgens het RIVM niet altijd nodig, toch neem ik het zekere voor het onzekere.”

Het wemelt van de criminelen in de branche, merkt Bruin. „Ik krijg zelf mondkapjes aangeboden voor de woekerprijs van 8 euro per stuk. En dan weet je nog niets over de kwaliteit. Zeker nu allerlei fabrieken in China die normaal hele andere dingen maken ineens zijn overgeschakeld op deze producten. Er zit veel troep tussen. De markt is enorm heftig.”

Dat heeft ook Facebook in de gaten, merkt ze. „Mijn bedrijfspagina was vijf dagen geblokkeerd, deze hele handel is kennelijk verdacht. Ik ben weer in de lucht, maar kreeg de waarschuwing van Facebook dat ik mijn aanbiedingen van mondmaskers nergens mag delen.’’

Slapeloze nachten

De openlijke twijfels over haar goede bedoelingen, het gescheld en de zorgen over de toekomst van haar bedrijf leiden tot slapeloze nachten. „Tuurlijk, het kan nog veel erger. In Duitsland werd een concullega overvallen, die kreeg zo een geweer op zijn kop.”

Het meest schuurt het verwijt dat ze zou profiteren van de coronacrisis. „Ik heb nota bene zelf astma en een auto-immuunziekte, zit dus in de risicogroep. Alleen daarom al wil ik de gezondheidszorg zo goed mogelijk helpen.” Mensen begrijpen soms ook niet dat ze als groothandel alleen partijen levert. „Dan is het: ’maar m’n vader is zo ziek’ en beginnen ze te schelden.”

Het is afwachten of deze Noord-Hollandse ’mondkapjeslijn’ intact blijft. Bruin: „Mijn leverancier laat ’s nachts een mannetje de wacht houden in de fabriek in China. Er trekken daar opkopers rond die uit zijn op álle medische spullen. Ze betalen het dubbele, cash. De zwarte handel tiert welig.”

Nergens stoppen

Tot nu toe kan ze leveren, maar het is spannend. „Mijn man en zoon moesten laatst een lading van 200.000 mondmaskers van Schiphol naar een klant brengen. Ik heb ze op het hart gebonden onderweg nergens te stoppen.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen