De wekelijkse tien tips voor thuis, deel 4

Nanska van de Laar en Jaap Stiemer

Tips voor thuis, deel 4. Elke week staan er in de bijlage Thuis veel tips voor wat je thuis kan doen in tijden van isolatie.

Elke dag Dacamerone

Bijzondere tijden leiden tot bijzondere projecten. Het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) doet dat met Boccacio’s Decamerone. De Decamerone stamt uit de Middeleeuwen en bevat honderd novellen. Elke dag wordt er een hoofdstuk van het meesterwerk voorgedragen in Nederlandse vertaling, elke dag door een andere acteur. De eerste episode door Ramsey Nasr (foto), hierna gevolgd door onder anderen Marieke Heebink, Hélène Devos, Pierre Bokma en Joy Delima.

ita.nl

Ook Verleiders gaan online

De komende weken zullen de voorstellingen van De Verleiders online te zien zijn via YouTube. In deze tijden vinden De Verleiders dat de thema’s die zij aan de kaak stellen - de zorg, het geldstelsel, de democratie en privacy - nog urgenter. De eerste twee voorstellingen ’Slikken en stikken’ en ’Casanova’s van de vastgoedfraude’ staan al online. Er volgen er meer: ’Stem kwijt’ (10/4); ’#niksteverbergen’ (14/4). De val van een superman (17/4) en ’Door de bank genomen’ (21/4).

https://de-verleiders.nl/kijkthuis/

Festival in de huiskamer

DGTL zou op 11 en 12 april het eerste circulair georganiseerde festival op de NDSM-werf in Amsterdam houden. Op deze data is nu werelds grootste online festival: DIGITAL DGTL. Twee dagen lang worden er videosets met muziek en bijzondere beelden ge streamd van zo’n 25 artiesten. Hierdoor kan iedereen de huiskamer omtoveren tot eigen festivalterrein en de zo belangrijke ‘social distance’ behouden. Er wordt geld ingezameld voor corona-onderzoek.

digital.dgtl.nl

Online puzzels leggen

Wie gek is op het maken van legpuzzels, maar geen dozen in huis wil halen of een tafel vol puzzelstukjes kan ook online aan de slag.

Op de website van Jigsaw kun je gratis honderden legpuzzels maken, vanaf 6 stukjes tot 247 stukjes. Er zijn puzzels met de meest uiteenlopende onderwerpen te vinden, waaronder auto’s, bloemen, kastelen, dieren, steden en kunst.

Ook bepaal je zelf de moeilijkheidsgraad van de puzzel die je wilt leggen.

onlinejigsawpuzzles.net/nl/

Meerstemmige collectie

Het Van Abbemuseum laat je met de ’Meerstemmige collectie’ meekijken over de schouders van verschillende Eindhovenaren. Die hebben kunstwerken uit de collectie van het Van Abbe voorzien van spontane observaties - van buurman, zaalwacht en museumpromotor tot expat. Op die manier nodigen ze je uit om het kunstwerk door hun ogen te bekijken. Zoals bij bovenstaande foto van Rineke Dijkstra. Leuk om op een andere manier naar kunst te kijken en te luisteren.

vanabbemuseum.nl

Uitzending Stayge at home

Onder anderen René van Kooten, Tony Neef (foto) en Nyassa Alberta leveren zaterdag, 11 april, een bijdrage aan ’Stayge at home’. Tijdens deze ’one night only show’, te zien via het YouTube-kanaal en de Facebookpagina van Stayge at Home, zullen verschillende musicalartiesten optreden vanuit hun eigen huiskamer.

West End-musicalster Lucie Jones zal vertellen hoe de situatie in Londen is en zingt een speciaal liedje.

De uitzending begint om 20 uur.

De presentatie is in handen van Elindo Avastia.

facebook.com

Concerten met introductie

Sinds deze week streamt het Koninklijk Concertgebouworkest drie keer per week concertopnamen via YouTube, Facebook en concertgebouworkest.nl. Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 16 uur wordt steeds een ander concert gestreamd. De registraties zullen vervolgens online blijven staan.

De concerten zullen worden voorafgegaan door een introductie door een van de orkestleden. Het orkest brengt morgen, 10 april, Bruckners ’Vijfde symfonie’ onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. Altviolist Michael Gieler verzorgt de introductie.

concertgebouworkest.nl

Wandelen door mooi Berlijn

Emma Wijninga woont sinds een paar jaar in Berlijn, nadat ze eerder helemaal verliefd was geworden op de Duitse hoofdstad. Op haar website geeft ze talloze tips over alles wat er te zien en te beleven is in de stad. Speciaal voor deze tijden van isolatie geeft ze rondleidingen door de stad, die vanuit huis te volgen zijn. Inschrijven is hiervoor noodzakelijk en het kost ook een klein bedragje. Maar dat krijgt een goede stadsgids sowieso. Voor 13 april staat een verrassingswandeling op het programma en voor 16 april een wandeling door de wijk Mitte.

wattedoeninberlijn.nl

Passie voor filmquizzen

Je hebt filmliefhebbers en je hebt de mensen van de Dial Q filmquizzen. Ze begonnen met hun quizzen in Hoorn, maar trekken er inmiddels het hele land mee door. Ook hier trapte de virale pandemie krachtig op de rem, want samen in een cinema gaan zitten quizzen, dat gaat even niet. Maar Dial Q zit niet stil en maakt nu filmquizzen voor thuis. Editie 1 staat inmiddels online, deel 2 is onderweg. En Dial Q denkt ook aan de jongere filmliefhebber met de Thuisquiz Junior. Wie de antwoorden instuurt kan nog een prijs winnen ook: eeuwige roem.

dialq.nl

In het huisje van Simeon ten Holt

Pianist Marnix van de Poll zit deze maand in het huisje van de bekende componist Simeon ten Holt (1923-2012) in Bergen. Ten Holt was onder meer de componist van Canto Ostinato. Vanuit dit huisje geeft Van de Poll concerten via Youtube, maar hij kan ook op verzoek een internetconcert verzorgen. Dat gebeurt via Zoom, Skype of een live stream via Youtube. Dat kan voor jezelf, maar ook voor vrienden en familieleden: door de techniek is bij elkaar in dezelfde ruimte zitten niet nodig. Als dank voor het concert kan na afloop een donatie worden gedaan.

crazyinitiatives.nl

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.