Premium

Columniste Ariane Blees: ’Ik denk dat ik mei ook als ’kladmaand’ kan gebruiken

Columniste Ariane Blees: ’Ik denk dat ik mei ook als ’kladmaand’ kan gebruiken
Zaandam

’Beste klant, doe gericht uw aankopen. Ga niet winkelen.’ Ik ben in een tuincentrum en hoor het door de luidsprekers. Een absurde tekst voor een winkel, maar april 2020 heel normaal.

De wereld op zijn kop. Net als de privacywet. Fraudeurs en misdadigers konden jarenlang hun straf ontlopen vanwege deze uit zijn krachten gegroeide wet, en nu wil de regering hem zo van tafel vegen. Het lijkt wel science fiction, alsof ik in een spannend boek fungeer, maar helaas gebeurt het echt.

Ik ga weer naar huis, ’what else’. Mijn woonkamer is nu ook leslokaal en vergaderruimte. „O wacht even, ik moet niezen!” zegt mijn collega vlak tegenover mij even later. Ik voel schrik, wil wegduiken, maar besef dan dat ze vijf kilometer verderop zit. We overleggen digitaal. Ik lach erom, maar eigenlijk heb ik het nu al helemaal gehad. Ik bedoel niet het virus, was het maar waar dat ik dat al gehad heb, maar die nervositeit en spanning eromheen.

Na ons gesprek begeef ik me, op gevaar voor eigen leven, opnieuw naar buiten. Ik wil bij de drogist een zakje honingdrop halen. „Wilt u een mandje nemen!”, krijg ik als commando bij de deur. „Maar ik hoef maar één ding”, zeg ik vertwijfeld. Een verplicht karretje bij de supermarkt snap ik, maar een mandje? Echter ik ga niet in discussie. Die jongen doet zijn werk. Toch krijg ik steeds meer het onbehaaglijke gevoel dat ik geleefd word.

„Wilt u zelf scannen”, beveelt het plexiglas-meisje bij de kassa. Welja, doe ik voor je. „Wilt u zelf het bonnetje pakken?” vraagt ze na betaling. Verplicht met bankpas uiteraard. Ja hoor, doe ik ook. Eenmaal in mijn auto wil ik het allemaal opschrijven. Stof voor een column. Ik zoek in mijn tas, allereerst onderin natuurlijk, maar helaas. Bloknootje niet bij me. Wat nu? Mijn oog valt op mijn agenda. Eureka! Ik scheur twee blaadjes uit de maand april. Kan makkelijk, staat toch niks meer in. Mag niet van premier Rutte. Denk dat ik mei straks ook wel als kladmaand kan gebruiken.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen