Premium

Waar zijn patiënten gebleven? Huisartsen in regio Alkmaar zien dip in consulten door coronacrisis. ’Indruk dan mensen ons mijden omdat ze bang zijn voor besmetting’

Waar zijn patiënten gebleven? Huisartsen in regio Alkmaar zien dip in consulten door coronacrisis. ’Indruk dan mensen ons mijden omdat ze bang zijn voor besmetting’
Huisarts Ronald Hijmering ziet nu dagelijks tussen de vier en tien patiënten, waar hij voor het coronatijdperk twintig tot veertig consulten had.
© Foto Erna Faust
Alkmaar

Huisartsenpraktijken in de regio Alkmaar hebben door het coronavirus beduidend minder contact met patiënten dan normaal. Het aantal consulten, telefoontjes en huisbezoeken is gemiddeld met zo’n derde gedaald.

„Het is een stuk rustiger in huisartsenland en daarover maken wij ons zorgen”, stelt Ronald Hijmering (60) uit Zuid-Scharwoude, een van de drie huisartsen in Gezondheidscentrum Huiswaard in Alkmaar.

Verwaarlozen

„We hebben de indruk dat mensen die echt iets mankeren ons nu mogelijk mijden, omdat ze bang zijn dat ze bij of door ons besmet kunnen raken. Of juist denken dat wij het razend druk met coronapatiënten hebben. Beide is niet het geval. De kans dat ze hun eigen gezondheid daardoor verwaarlozen, is niet ondenkbaar.”

Hijmering spreekt namens veel collega’s; hij is bestuurslid van Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (Honk) en ook lid van het Honk-crisisteam. Bij die koepel zijn circa 120 huisartsen aangesloten, verantwoordelijk voor de zorg van 280.000 inwoners. De Huisartsenpost Alkmaar (voor spoedeisende zorg buiten kantoortijden) valt ook onder de paraplu van Honk.

Spreekuur

„Alle praktijken houden ondanks de coronacrisis spreekuur op afspraak, telefonisch of via beeldbellen. Dat betreft dan ernstige en urgente klachten. Als het moet, gaan we bij oudere en kwetsbare patiënten langs voor nader onderzoek.”

Hijmering ziet nu dagelijks persoonlijk tussen de vier en tien patiënten, waar hij voor het coronatijdperk twintig tot veertig consulten had.

Schamen

„Het telefoonverkeer wordt ook minder. Mensen met serieuze niet-coronaklachten denken dat wij vooral bezig zijn met veel belangrijkere zaken, schamen zich in deze tijd bijna wanneer ze mij aan de lijn krijgen, merk ik. Dat is absoluut onnodig”, aldus de Alkmaarse huisarts.

„Ze durven niet in de wachtkamer plaats te nemen uit angst dat ze hier iets oplopen. Zoals laatst een vrouw met veel pijn door een abces in haar arm. Zij moest toch even langs komen, zodat ik haar kon ontlasten. De vrees is ook volledig onterecht, want hier komen geen coronapatiënten. Die houden wij op afstand.”

Luchtwegklachten

Honk heeft voor het leeuwendeel van de praktijken uit de regio een speciaal spreekuur voor spoedeisende luchtwegklachten in het leven geroepen bij de huisartsenpost aan de Hertog Aalbrechtweg.

Huisartsen die aan de telefoon of op het computerscherm merken dat patiënten heftig hoesten, kuchen, koorts hebben en na inspanning naar adem happen, verwijzen ze daar naartoe.

Smaakverlies

„Wanneer iemand met moeite de trap op en af komt, moeite heeft om zinnen af te maken, kampt met druk op de borst en smaak- en reukverlies heeft en je denkt ’dat is zeker weten foute boel’, bel ik een ambulance”, vertelt Hijmering.

„Bij twijfel, met name bij kwetsbare mensen met overgewicht, suikerziekte, hartklachten, een hoge bloeddruk, nierziekten of patiënten die immuniteit-onderdrukkende medicijnen slikken, krijgen ze een verwijsbrief voor een beoordeling of test bij het spreekuur voor luchtwegklachten.”

Daar moeten ze, na het maken van een afspraak, in de auto wachten tot ze worden gebeld en kunnen dan via de achteringang naar binnen.

Beschermingspakken

„Er zijn vier afgeschermde behandelkamers gereserveerd voor controle, waardoor coronaverdachten niet in aanraking komen met andere patiënten. Er wordt alle dagen door twee huisartsen, ingedeeld volgens rooster, in beschermingspakken gewerkt. Dagelijks gaat het om twintig tot dertig beoordelingen. Die locatie is juist opgetuigd, zodat de huisartsenpraktijken ’schoon’ blijven.”

Van Hijmering mogen patiënten hem altijd bellen, als zij zich serieus zorgen over hun gezondheid maken.

Op afstand

„Wij zijn opgeleid om te bepalen of iemand een spreekuurbeoordeling nodig heeft. Dat kunnen we op afstand, door mensen nauwgezet te ondervragen, prima vaststellen. Wie ergens flink last van heeft, moet niet wachten tot het verergert.”

Zoals de vrouw van rond de veertig, die in het weekend naar de huisartsenpost ging omdat ze ’flankpijn’ kreeg. „Zij had al plasklachten, dacht aan een blaasontsteking en besloot zelf meer te drinken. Had ze het op zijn beloop gelaten, dan had er een nierbekkenontsteking kunnen ontstaan. Nu is haar urine nagekeken, temperatuur gemeten en is met de juiste antibiotica erger leed in de kiem gesmoord. Maar ze had niet langer moeten wachten.”

Ontredderd

Ook wanneer mensen zich door de coronacrisis ontredderd voelen, moeten ze niet nalaten contact met de huisarts op te nemen.

„Laatst ben ik bij een patiënte geweest, 80-plus, die dacht dat ze het virus onder de leden had. Ik heen, in pak, met beschermingsmiddelen. Ze had flinke koorts, kreeg antibiotica. ’Als het erger wordt, bel dan’, heb ik gezegd.”

Toen de huisarts later contact opnam, was de dame een tikkeltje boos omdat zij niet eerder was gebeld. „Ze had zich bang en supereenzaam gevoeld, opgesloten in haar flatje. Dat verhaal vond ik zo schrijnend, dat wij nu pro-actief zijn begonnen oudere patiënten in deze periode vaker zelf te bellen. Om te informeren hoe het gaat. Deze dame voelde zich met haar zorgen toch een beetje in de steek gelaten. Misschien had ze daarin gelijk. Voor die extra nazorg hebben we, nu het minder druk is, de tijd.”

Doemscenario

Hoewel de intensive care-afdelingen voller raken en er mensen overlijden, is het doemscenario van een explosieve verspreiding van het coronavirus in deze regio tot dusverre uitgebleven. Tot gepaste vreugde van Hijmering.

„Het loopt hier de spuigaten niet uit, de situatie is te behappen. Ik heb nog geen patiënt met corona het ziekenhuis in hoeven sturen. En zou het ook heel naar vinden om bijvoorbeeld een ouder iemand met het virus te moeten adviseren daar niet heen te gaan, op het moment dat ze geen ruimte meer hebben. Dat is gelukkig nu niet het geval.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen