Premium

Het is gortdroog, ondanks kletsnatte wintermaanden, zegt de Heemskerkse weerman Chiel Pel: ’Oppassen voor brand in de duinen’

Het is gortdroog, ondanks kletsnatte wintermaanden, zegt de Heemskerkse weerman Chiel Pel: ’Oppassen voor brand in de duinen’
Chiel Pel
© Archieffoto Kees Blokker
Heemskerk

In Drenthe is al een natuurbrand geweest. „Bij ons in de duinen is het ook riskant”, zegt de Heemskerkse weerman Chiel Pel. Het is namelijk gortdroog. Opmerkelijk, na al die maanden van hevige regenval.

Tuinders zijn al aan het sproeien. Particulieren beregenen hun gazonnetjes. „Ik werk als vrijwilliger in de kasteeltuin van Assumburg. Op grotere diepte gaat het nog wel, maar de bovenste laag is spijkerhard geworden. Dat komt omdat het zo nat is geweest. Het is in korte tijd droog geworden. Dan verandert de grond in beton. Als ik sta te graven, komen er alleen maar grote bonken naar boven”, aldus de Heemskerkse amateurweerman.

Het is tot ruim een maand geleden ’zeiknat’ geweest, aldus Pel. „Steeds 130 tot 140 millimeter per maand. In februari nog 165 millimeter, dat is echt heel veel water. Vorig jaar februari viel er 51 millimeter. Nu dus driemaal zoveel als vorig jaar. Het is een natte winter geweest, daardoor zou je verwachten dat het nu nog nat genoeg is.”

Dat dat toch niet zo is, komt door de oostcirculatie van de afgelopen weken. „Na maanden van westcirculatie hebben we de afgelopen maand te maken gehad met een aflandige wind. Dat is een droge wind, in feite een staartje van de winter. Hadden we die situatie gehad in januari, dan was het 10 tot 15 graden gaan vriezen. Het voelde echt koud en schraal. Met een lage luchtvochtigheid van veertig tot vijftig procent, en daarbij een al behoorlijk brandende zon, gaat het hard met de verdamping. We moeten inmiddels al oppassen voor branden in de duinen.”

Of dat gaat veranderen, kan Pel voor de langere termijn niet voorspellen (’nee, daar waag ik me niet aan’). „Wel gaat de circulatie veranderen, naar west. Voor de natuur en voor agrariërs is dat gunstig. De lucht wordt vochtiger, de verdamping gaat minder hard. Maar of het gaat regenen? Dat weet ik niet. Het zou mooi zijn. Het neerslagtekort is momenteel zo’n 70 tot 80 millimeter.”

Wel wordt het kouder. „Ik denk dat het op Tweede Paasdag in deze regio niet warmer dan een graad of tien zal zijn.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen