Dingen die je het paasweekend wél kunt doen in Haarlem en omgeving

Dingen die je het paasweekend wél kunt doen in Haarlem en omgeving
Marius Bruijn brengt een absurdistisch hoorspel.
© Foto Rob Brakel
Haarlem

’Blijf thuis, Bleib zu Hause, Restez à la maison’. De boodschap van Mark Rutte was duidelijk; ook in het paasweekeinde worden we geacht zoveel mogelijk thuis te blijven.

Er zijn online mogelijkheden genoeg om vertier te vinden, ook voor na het paasweekend.

Absurdistisch hoorspel

De Haarlemse theatermaker Marius Bruijn maakt onder de naam Theater Kwezel een hoorspelserie van absurdistische verhalen van klassieke schrijvers van de 20e eeuw, getiteld Absurdistan.

Aan dit project werken verschillende (Haarlemse) kunstenaars belangeloos mee. En iedereen neemt stemmen, muziek en geluiden op in eigen huis. De makers zijn dus niet fysiek bij elkaar geweest tijdens het maakproces. ’Hoorspel’ klink wellicht ouderwets maar is het zeker niet. Men noemt het tegenwoordig podcast, luisterboek of radiodrama en zeker nu we meer thuis zijn is het populairder dan ooit.

De eerste afleveringen van hoorspel Absurdistan van Theater Kwezel zijn te beluisteren via www.kwezel.nl en via podcast-apps.

Maak een virtuele tour door Teylers Museum

Sinds kort staat bij Teylers Museum een kakelverse virtuele tour online, waarmee je door het hele museum kunt dwalen. Op verschillende bijzondere plekken in het gebouw wordt extra informatie gegeven. Daarnaast is het museum begonnen met Teylers Thuis Tours, live-rondleidingen die te volgen zijn via Instagram. Dinsdag 14 mei staat er een rondleiding op het programma door de normaal gesproken voor bezoekers gesloten bibliotheek. Vanaf 14 uur vertelt hoofd collectiebeheer van de wetenschappelijke collecties Herman Voogd alles over deze bijzondere ruimte.

www.teylersmuseum.nl

Wat inspireert Ann Demeester?

Directeur Ann Demeester van het Frans Hals Museum deelt onder de noemer ANN-ders Kijken iedere week via een korte video welke kunst haar inspireert. Ook wordt op de site van het museum ingezoomd op video’s uit de collectie en blikt Frans Hals zelf terug op werken van hem die over de hele wereld in musea hangen.

www.franshalsmuseum.nl

Creatief met lege Vishal

Wat offline niet kan, kunnen we online natuurlijk wel, bedacht De Vishal. Ze vroegen de kunstenaarsleden hun creativiteit los te laten op een lege ’virtuele’ Vishal en een eigen online expositie te maken. Hun bijdragen zijn te zien via de website van de Vishal.

www.devishal.nl

Formule 1 tentoonstelling virtueel te bekijken

Het Zandvoorts Museum had zoveel leuke dingen in de planning in aanloop en rond de Formule 1-race, dat valt allemaal in het water. Maar het Zandvoorts Museum museum is niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft nu een virtuele 3D-tour online. Neem een kijkje in de Zandvoortse stijlkamers, de museumwinkel en natuurlijk de huidige Magic Moment Formule 1 Zandvoort tentoonstelling.

www.zandvoortsmuseum.nl

De Kapperszaak van Willem van Genk

Ook het Dolhuys, dat al een jaar gesloten is in verband met een ingrijpende verbouwing, gaat met het Outsider Art Museum in Amsterdam online. Kijk en luister naar het allereerste kunstverhaal, dit keer over het werk 'Kapperszaak' van Willem van Genk.

Een stripverhaal in vier scènes verbindt twee panelen, elk met twaalf kleine tableaus. Daarop spelen zich verschillende dingen af. De eerste indruk lijkt onschuldig maar let eens op de details. In dit kunstverhaal vertelt curator Ans van Berkum over het werk 'Kapperszaak' van Willem van Genk. De verhalen zijn onderdeel van de tentoonstelling WOEST - Willem van Genk, in het Outsider Art Museum in Amsterdam.

www.outsiderartmuseum.nl/nl/kunstenaars/kapsalon

Workshops

24creatief is een collectief van 23 Noord-Hollandse kunstenscholen, waaronder Hart Haarlem, Muziekschool Bloemendaal, Pier K en KunstForm Velsen.

Er worden allerlei workshops en online quizzen aangeboden op het gebied van muziek, dans, beeldende kunst, fotografie, knutselen, theater en meer die voor het nodige vermaak zorgen.

www.24creatief.nl

Filmquiz

De Toneelschuur biedt SchuurOnline aan met een videoboodschap van directeur Marelie van Rongen, blogs, registraties van toneelvoorstellingen uit het verleden, winnaars van eerdere afleveringen van Shoot Your Shot en tips en workshops op het gebied van jeugdtheater. En er staat een heuse filmquiz online met twintig ’pittige vragen’, aldus de makers. Antwoorden inzenden kan tot 1 mei. De hoofdprijs? Eeuwige roem!

www.toneelschuur.nl

Theater

Stadsschouwburg/Philharmonie is begonnen met ’Donderdag Verwonderdag’. Op de donderdagen wordt via de website van de Schouwburg om 18.00 uur een voorstelling getoond. Komende donderdag is dat Theater Utrecht met The Family. Om 20.45 uur gaat vervolgens de Online Foyer open, waar nagepraat kan worden met een betrokkene bij de net getoonde voorstelling en waarbij een aantal virtuele bezoekers die de voorstelling online hebben bijgewoond vragen kunnen stellen. Mensen die aan de Online Foyer willen meedoen dienen zich vooraf te registreren. De voorstelling is voor iedereen te zien.

www.theater-haarlem.nl (klik op ’meer informatie’ bij logo ’Hartjes voor iedereen’)

Coronaplezier

Drie leerlingen van het ECL - Mika de Laat, Flint Jansen en Pepijn van Aken - hebben de website Coronaplezier gemaakt. Met puzzels om online te maken en tips om jezelf op een andere manier te vermaken.

coronaplezier.jimdofree.com/

Luisterboeken

De bibliotheken zijn ook al enige weken gesloten, maar lezen is en blijft een heerlijke bezigheid om de tijd te verdrijven en jezelf even naar een andere wereld te laten voeren. Alle boeken thuis al uit en geen lid van de bibliotheek? Dan staan er heel veel luisterboeken klaar die gratis kunnen worden gedownload in de Luisterbieb App.

www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen