Premium

Zaanse woningvoorraad droogt verder op, 30 procent minder woningen verkocht, wel opnieuw duurder

Zaanse woningvoorraad droogt verder op, 30 procent minder woningen verkocht, wel opnieuw duurder
In de Zaanstreek staan nog maar weinig woningen te koop. Er worden daarom ook minder verkocht dan vorig jaar.
© Foto ANP/ Lex van Lieshout
Zaandam

De woningmarkt in de Zaanstreek loopt tegen de eigen grenzen aan. Dit kalenderjaar begonnen met nog geen vierhonderd bestaande woningen op Funda, is de verkoop in het eerste kwartaal sterk teruggevallen; 30 procent ten opzichte van het laatste kwart van 2019. Wel was de gemiddelde verkoopprijs 7,6 procent hoger.

De Zaanstreek laat over het eerste kwartaal een gelijk beeld zien. Er werden tot 1 april ’slechts’ 119 tussenwoningen verkocht, ’maar dat kan ook niet anders’, zeggen Zaanse makelaars. „Er is een groot tekort aan koopwoningen in Zaanstad. Het aanbod is beperkt en dat zie je terug in de verkopen.” Ook wijzen zij op een heel goed eerste en vierde kwartaal in 2019, referentiepunten voor de verkopen in het eerste kwart van dit jaar.

De gemiddelde transactieprijs van een verkochte rijtjeswoning bedroeg 322.000 euro. Vorig jaar zomer is er even een terugval geweest naar een prijsniveau onder de drie ton, maar de gemiddelde transactie prijs is nu 7,7 procent hoger dan een jaar geleden. En dat is opmerkelijk, gezien alle explosieve stijgingen in de voorbije jaren. Er wordt al langer een lichte afkoeling verwacht, maar die blijft nog steeds uit in de Zaanstreek.

Terugkijkend naar het eerste kwartaal van 2019 bedroeg de daling in de verkoop verdeeld over alle woningtypen 9 procent. Vooral hoekwoningen en appartementen verkochten 18 en respectievelijk 16 procent minder. Van de belangrijkste graadmeter, een rijtjeshuis, werd 5 procent minder verkocht. De verkoopsnelheid blijft onverminderd hoog, minder dan een maand. Dat geldt ook voor verkochte hoekwoningen en appartementen.

Een tweede belangrijke graadmeter zijn appartementen. Daarvan werden er tot op heden 71 van verkocht. Alle verkopen kunnen nog stijgen, omdat verkochte woningen die nog niet bij de notaris zijn gepasseerd niet meetellen in deze voorlopige cijfers. Het effect daarvan is echter gering.

De prijs van appartementen ontwikkelt zich positief naar nu gemiddeld 256.000 euro verkoopprijs. Dat is 12 procent meer dan een jaar geleden, 9 procent meer dan het laatste kwartaal van 2019. Waarbij opgemerkt, dat er de voorbije jaren relatief veel hoogwaardige koopappartementen zijn bijgekomen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen