Premium

Alle Haarlemmermeerse schoolkinderen zijn in beeld

Hoofddorp

In Haarlemmermeer zijn alle schoolkinderen die zorg nodig hebben in beeld. ,,We hebben met allemaal contact, het kind zelf of de ouders’’, zegt HAP-wethouder Marjolein Steffens.

Gemiddeld worden er tweehonderd basisscholieren opgevangen door scholen in combinatie met kinderopvang. Op Goede Vrijdag gaat het om veertig kinderen. Voor Pasen zijn geen aanvragen voor opvang ingediend. Voor zeven leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs is ’extra inzet’ gepleegd voor opvang, kan Steffens zeggen in antwoord op vragen van D66-raadslid Gerdien Knikker.

Deze ontwikkeling kon worden gemeld tijdens de tweede digitale raadsvergadering van Haarlemmermeer: de raadsleden en wethouders zitten thuis en vergaderen via een videoprogramma, dat vervolgens rechtstreeks via internet voor iedereen is te volgen.

Ondernemers

VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten vraagt zich af of er wel voldoende aandacht is voor ondernemers in (financiële) nood. Om hoeveel gaat het en hoe worden ze geholpen wil ze weten.

HAP-wethouder Johan Rip meldt dat er inmiddels drieduizend aanvragen voor hulpregelingen zijn ingediend. ,,In urgente gevallen helpen we meteen met een voorschot, tot nu toe zevenhonderd keer.’’

SRH-raadslid Rinus Beusenberg vraagt of ’een rijke gemeente als Haarlemmermeer’ zelf ook geen duit in het zakje kan doen. Dat vindt financieel wethouder Jurgen Nobel (VVD) geen goed idee. ,,We zijn bereid hulp te bieden bovenop de maatregelen van de rijksoverheid, maar die bestaat er uit om ondernemers zo snel mogelijk bij de regeling te brengen waar zij een aanspraak op kunnen doen. Bijvoorbeeld door winkeliers te wijzen op hun rechten als huurder van een winkelpand.’’

Jongeren

Paul Meijer (Forza) wijst op groepen jongeren die op straat rondhangen en zich van geen anderhalve meter iets zouden aantrekken. Of er ook boetes worden uitgedeeld.

Volgens burgemeester Marianne Schuurmans is het beleid eerst waarschuwen, dan bekeuren. ,,De meeste jongeren hebben niet de intentie om de anderhalve meter-regel te overtreden, een enkeling wel. De afspraak is om vanaf nu strenger op te treden door handhavers en politieagenten.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen