Premium

College Purmerend scheldt sportclubs huur tot 1 juni kwijt

College Purmerend scheldt sportclubs huur tot 1 juni kwijt
Sporthal de Beuk.
© Archieffoto Ella Tilgenkamp
Purmerend

Sportverenigingen in Purmerend hoeven zich in elk geval tot 1 juni geen zorgen te maken over de gebruikersvergoedingen die ze moeten betalen voor hun sportaccommodatie.

Het college wil alle huur voor bijvoorbeeld sportvelden en zwembadwater kwijtschelden, in elk geval voor de periode van 12 maart tot 1 juni. Daarnaast wordt per sportvereniging bekeken wat er nog meer voor maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat ze door de coronacrisis niet in de financiële problemen raken of zelfs omvallen. Wethouder Mario Hegger maakte dat woensdag bekend.

Aan het collegebesluit kleeft wel een verlies van inkomsten voor sportstichting Spurd van ongeveer 100.000 euro, wat op een later moment gecompenseerd moet worden.

Lidmaatschap opzeggen

Volgens het college beginnen ook de sportverenigingen in Purmerend de gevolgen van de coronamaatregelen te voelen. Inkomsten uit horeca en evenementen vallen weg, en er zijn leden die hun contributie stopzetten of zelfs hun lidmaatschap opzeggen omdat ze momenteel niet kunnen sporten. Terwijl de kosten voor het huren van velden, sporthallen en zwembaden gewoon doorlopen. Zwemvereniging WZ&PC schreef al een brandbrief naar de gemeenteraad dat ze door de huur van het water in het Leeghwaterbad in de problemen dreigen te komen.

Voorlopig hoeft er geen huur voor het zwembadwater betaald te worden, stelt het college. Datzelfde geldt voor de gebruikersvergoedingen voor andere binnen- en buitenaccommodaties; die worden opgeschort tot 1 juni. Het college wil daarmee inhaken op landelijke maatregelen die voor sportverenigingen in het leven worden geroepen. Het ministerie van Economische Zaken stelt het noodloket voor kleine ondernemers en ZZP’ers ook open voor sportclubs en stichtingen, die daar een steunbedrag van 4000 euro kunnen aanvragen. ,,Ook het NOC*NSF heeft een bedrag van 4 à 5 miljoen euro vrijgemaakt om de sport te ondersteunen’’, aldus het college in een brief aan de raad.

Naast het kwijtschelden van huur denkt het college ook na over individuele oplossingen. De bedoeling is dat er een werkgroep wordt opgericht die in kaart brengt hoe en op welke manier clubs gebruik kunnen maken van landelijke compensatieregelingen en bekeken wordt of er daarnaast nog aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. En ook bij het weer opstarten van de activiteiten als de coronacrisis achter de rug is, kan de werkgroep hulp bieden.

Discussie voorkomen

Het college had bij de kwijtschelding ook kunnen kiezen voor maatwerk, maar heeft bewust voor een uniforme regeling gekozen, zeg wethouder Mario Hegger. ,,We willen de discussie voorkomen waarom de ene vereniging dan wel in aanmerking komt en een andere niet. Voor ons is het van belang dat ze zich niet druk hoeven te maken. De huur van de accommodatie is nu tot 1 juni geregeld. ’’

,,We willen ondersteuning bieden aan de sportverenigingen zodat ze niet omvallen, zoals we ook voor ondernemers maatregelen hebben getroffen. Daarna kijken we goed wat er nodig is om de sportclubs ook na 1 juni lucht te geven. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met gemiste inkomsten? We willen de hulp die we als gemeente kunnen bieden, zo efficiënt mogelijk inzetten. Laten we dat vooral goed doorpakken. Sport is belangrijk voor de inwoners, en we hebben elkaar nu hard nodig.’’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen