Premium

In afwachting van een bijstanduitkering en in acute geldnood? Beverwijk biedt overbrugging

In afwachting van een bijstanduitkering en in acute geldnood? Beverwijk biedt overbrugging
Mensen die door de coronacrisis in acute geldnood komen maar nog in afwachting zijn van een bijstanduitkering, kunnen bij de gemeente Beverwijk het Voorschot Broodnood aanvragen.
© archieffoto
Beverwijk

Voor inwoners die in afwachting van een bijstanduitkering in acute geldnood raken heeft de gemeente Beverwijk het voorschot broodnood.

,,We brengen deze regeling onder de aandacht omdat we willen voorkomen dat inwoners zich in de schulden steken of andere nog grotere problemen ontstaan’’, aldus wethouder Brigitte van den Berg.

De gemeente vermoedt dat er een toestroom zal optreden richting de bijstandregeling. ,,Mensen die bijvoorbeeld uitzendwerk deden en zonder werk komen te zitten door de coronacrisis zullen in deze periode moeilijk aan een andere baan kunnen komen. En ook hebben ze geen recht op een WW-uitkering. Indien ze recht hebben op bijstand, kan het wel drie weken duren voordat die bijstand er ook echt is.’’

Drie dagen

In zo’n situatie - bijstand is aangevraagd maar er is al sprake van acute geldnood - kan een voorschot broodnood worden aangevraagd. ,,Voor gehuwden (met of zonder kinderen) is dat voorschot 250 euro, voor alleenstaande ouders 200 euro en voor alleenstaanden 100 euro’’, legt de wethouder uit. ,,Dat geld kan binnen drie dagen op de rekening staan en dient ter overbrugging tot aan de bijstanduitkering.’’

Aanvragen kan via de speciale website die Beverwijk heeft gemaakt in verband met de coronacrisis. Corona.beverwijk.nl is het adres. Via de kopjes ’Inwoners’ en ’Werk, geld en uitkering’ komt men in het juiste menu waarin ’kom ik in aanmerking voor een tegemoetkoming?’ te vinden is. Daarbij is het voorschot broodnood een optie.

Voor aanvraag is een kopie van een ID-bewijs nodig en een recent bankafschrift. Op het moment dat de bijstanduitkering wordt toegekend, wordt het overgemaakte bedrag van het voorschot daarvan afgetrokken. Blijkt nu toch dat de aanvrager geen recht op bijstand heeft; dan moet het voorschot worden terugbetaald aan de gemeente.

Van den Berg weet nog niet of er zich een toestroom richting de bijstand zal voordoen. ,,We zorgen er in elk geval voor dat de processen voor dit soort aanvragen zo simpel mogelijk zijn. We reiken als overheid de hand iets verder uit.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen