De automatische keuken maakt zelf geen grapjes, daar zorgt die ene werknemer dan voor

1/2
Haarlem

Je nadert het station en je hebt al trek. Via een app stel je een betaalbare en gezonde maaltijd samen en eenmaal uit de trein pik je je dampende bord op bij de automatische keuken. Zo moet het volgens Jelle Sijm gaan werken. Het Innovatiefonds Noord-Holland vindt het idee zo goed, dat het bedrijf van Sijm, Eatch BV, er drie ton voor ontving om een prototype van de automatische keuken te bouwen.

,,Lening, hè, we moeten het wel terugbetalen’’, zegt Sijm, die voor zijn verhuizing naar Amsterdam twee jaar geleden in Haarlem woonde. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde hij af met Bob van de Worp, oorspronkelijk uit Zwolle en net als hij 26. ,,Tijdens tentamenweek elke avond tot laat in de bieb, kwamen de maaltijdsalades onze neus op gegeven moment uit.’’ Ze droomden van een automatische keuken die voor hen een gezonde en betaalbare hap kon maken. ,,Uit eten gaan was voor ons doorgaans of te duur, of ongezond.’’ Ze studeerden af in ’finance’ en zijn zelf niet technisch. Daarvoor werd hulp ingeroepen en een automatische keuken is inmiddels in elkaar geknutseld.

Prototype

Met de lening van het Innovatiefonds Noord-Holland gaan ze een nieuw en groter prototype bouwen, dat vijftig ingrediënten aan kan. ,,We zijn dat aan het verfijnen, tot het prototype als een zonnetje loopt.’’ Niet alleen op stations kunnen ze geplaatst, ook in ziekenhuizen, supermarkten en waar dan ook waar mensen zijn die hun eten bij de automatische keuken af komen halen.

De bereidingstijd vergt een minuut of vijf. Wie trekt heeft bepaalt met een app op zijn smartphone hoeveel van elk ingrediënt in de maaltijd moet, met een maximum van zes. ,,En dat persoonlijke digitale recept app je naar de automatische keuken.’’

De automatische keuken is met vijftien tot twintig vierkante meter compact. Sijm denkt dat in eerste instantie fastfoodketens op de stations interesse hebben er een te plaatsen, als franchisenemer. Het prototype kan 140 maaltijden per uur koken, stomen, bakken en braden en wast zelf de pannen af. Helemaal automatisch is de keuken niet, er blijft een personeelslid nodig die ervoor zorgt dat de dispensers met ingrediënten gevuld blijven met aardappelen, groente en uitjes enzo. ,,Die kan service verlenen, zonder dat hij op moet letten de hamburgers bijtijds om te flippen. En grapjes maken met de klanten.’’ Want dat laatste, dat kan de automatische keuken niet.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen