Dijk tussen Hoorn en Enkhuizen paasweekeinde dicht voor motoren omdat ze voetgangers en fietsers te dicht op elkaar drijven

Archieffoto van de smalle Zuiderdijk op een rustig moment.
Hoorn

De Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen gaat komend paasweekeinde dicht voor motoren en auto’s. Dat heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio, de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge, besloten.

Andere afsluitingen zijn er komende dagen niet. Doorslaggevend voor Bruinooge, die alleen corona-gerelateerde ingrepen mag doen, is dat het voor voetgangers en fietsers langs de dijk moeilijk wordt om 1,5 meter afstand te bewaren.

Waterbed

Bruinooge heeft het besluit genomen tegen de zin van collega’s in andere gemeenten. Hij erkent dat er onder zijn collega’s een meningsverschil heerst. Een deel van de burgemeesters is bang dat de motorrijders alternatieve routes zoeken en bij hen door de gemeente komen scheuren. „Sommigen zijn hier niet blij mee.”

Maar als dat ’waterbed-effect’ inderdaad optreedt, en er is een link met de coronabestrijding te leggen, dan grijpt Bruinooge alsnog ook op andere plekken in Noord-Holland Noord in. „Maar ik doe eerst een dringend beroep: Laat je motor nog een tijdje staan.”

Motoren op de Zuiderdijk: wat de veiligheidsregio betreft is dit tijdens de paasdagen verboden.
© Foto Marcel Rob

200

De situatie op de monumentale Zuiderdijk tussen Broekerhaven en Schellinkhout is al langer heftig voor de bewoners. Er is een actiegroep (’Overlast Zuiderdijk’) die tellingen heeft gehouden. De leden kwamen afgelopen weekeinde op een gemiddelde van meer dan 200 motoren per uur.

Lees ook: Omwonenden zijn herrie van motoren op zonnige dagen over de Zuiderdijk bij Wijdenes helemaal zat [video]

Ook elders in Noord-Holland Noord, zoals in de Schermer, werd geklaagd over de motoren, maar daar is voor Bruinooge niet meteen een aangrijpingspuntte vinden.

De noodverordening vanwege corona geeft hem veel bevoegdheden, maar te hard rijden en te veel herrie maken zijn volgens hem zaken voor de normale handhaving van de openbare orde en veiligheid, een zaak daarmee voor iedere burgemeester in zijn eigen gemeente (in het geval van de Schermer is hij dat overigens zelf).

Maar omdat het op de Zuiderdijk moeilijk werd om 1,5 meter afstand te houden -fietsers stappen af, wandelaars komen in het gedrang- heeft hij de knoop doorgehakt.

De afsluiting voor motoren en auto’s geldt van Goede Vrijdag tot en met tweede paasdag.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen